Waarom is de MRSA-bacterie zo gevaarlijk?

Waarom is de MRSA-bacterie zo gevaarlijk?

Een gezonde persoon die MRSA bij zich draagt, kan de bacterie ongewild doorgeven aan anderen. Bij mensen met een verminderde weerstand kan de bacterie infecties veroorzaken en zich via de bloedcirculatie verspreiden naar verschillende organen. In het ergste geval kan dat de dood tot gevolg hebben.

Hoe gevaarlijk is MRSA-bacterie?

Is MRSA gevaarlijk? MRSA kan infecties veroorzaken bij mensen met minder weerstand. In de thuissituatie geeft MRSA zelden problemen, maar patiënten in ziekenhuizen of verpleeghuizen zijn vaak gevoeliger voor infecties door bijvoorbeeld chronische ziekte, medicijngebruik, operatie of verwondingen.

Wie kan drager worden van MRSA?

Iedereen kan drager worden van MRSA Methicillin-resistant Staphylococcus aureus.Maar voor gezonde mensen is het risico klein om daar klachten van te krijgen. MRSA gedijt goed in een omgeving waar bepaalde soorten antibiotica worden gebruikt, zoals in een ziekenhuis of verpleeghuis.

Wat is besmetting met MRSA?

Besmetting met MRSA Methicillin-resistant Staphylococcus aureus vindt vooral plaats door direct huidcontact, voornamelijk via de handen. Soms kan MRSA via huidschilfers of niezen in de lucht komen en zo ingeademd worden, dit leidt zelden tot besmetting. MRSA is vanwege de resistentie voornamelijk een probleem voor ziekenhuizen en verpleeghuizen.

Waarom komt MRSA voor in Nederland?

MRSA is een stafylokok. Dit is een huidbacterie die veel voorkomt bij mensen, zonder dat zij daar last van hebben. In Nederland komt MRSA heel weinig voor. In de meeste andere landen in Europa en wereldwijd komt MRSA veel vaker voor dan in Nederland.

Kan MRSA teruggevonden worden?

MRSA wordt teruggevonden, kan een behandeling gestart worden om te voorkomen dat de bacterie zich verder over uw lichaam ver-spreidt. Deze behandeling bestaat uit het wassen van het lichaam en de haren met een ontsmettende zeep en het aanbrengen van een neuszalf. Dit gebeurt op voorschrift van de behandelende arts.

Hoe wordt je getest op MRSA?

Ondanks de ongevoeligheid voor veel antibiotica kunnen MRSA Methicilline-resistente Staphylococcus aureus -infecties wel worden behandeld. De huisarts kan door laboratoriumonderzoek vaststellen of iemand besmet is met MRSA. In het laboratorium blijkt uit de kweek voor welke antibiotica de MRSA nog wel gevoelig is.

Wat is MRSA ziekenhuisbacterie?

MRSA wordt ook wel eens ziekenhuisbacterie genoemd, omdat de bacterie vooral problemen geeft in het ziekenhuis. De kans op besmetting is groter dan thuis, omdat veel mensen met een verminderde weerstand zich dicht bij elkaar bevinden. MRSA kan in ziekenhuizen bijvoorbeeld operatiewondinfecties veroorzaken, die soms ernstig kunnen verlopen.

Waarom is MRSA ongevoelig voor antibiotica?

Maar MRSA is ongevoelig (resistent) voor een aantal veelgebruikte antibiotica. Daarom zijn er speciale antibiotica nodig om infecties met MRSA te behandelen. Doordat de behandelingsmogelijkheden hierdoor beperkt zijn doet het ziekenhuis er alles aan om te voorkomen dat de MRSA zich in het ziekenhuis verspreidt.