Welke geur heeft de maan?

Welke geur heeft de maan?

Hoe ruikt de maan dan? “De eerste indruk van die geur was dat het deed denken aan buskruit, al was de geur niet metalig of bijtend. Maar het leek toch nog het meest op buskruit”, zo zegt Harrison ‘Jack’ Smitt, een astronaut van Apollo 17, die in december 1972 op de maan liep.

Wat is de werking van een raket?

De lucht gaat de ene kant uit en de ballon schiet de andere kant op. De werking van een raket lijkt hier wel een beetje op. Uitlaatgassen die met hoge snelheid uit de straalbuis van de motor komen stuwen de raket voort.

Wat is de specifieke impuls van een raket?

Een belangrijke parameter van een raketsysteem is de specifieke impuls: hoe hoger, hoe zuiniger in gebruik van reactiemassa. Daarnaast is bij een lancering essentieel dat de raket meer kracht kan uitoefenen dan zijn eigen gewicht. Eenmaal in de ruimte kan een langdurige werking met beperkte capaciteit ook goed werken.

Hoe bouwde hij een raket op vloeibare brandstof?

– Tussen 1857 en 1935 bedacht de Russische wetenschapper Tsiolkovsky dat hij een raket kon bouwen op vloeibare brandstof. -Tussen 1882 en 1945 bouwde en testte de Amerikaanse wetenschapper Goddard de eerste raket op vloeibare brandstof ter wereld.

Wat was de eerste raket die de maan heeft bereikt?

“Dat is een kleine stap voor een mens, een gigantische sprong voor de mensheid.” Met deze legendarisch geworden woorden zet de Amerikaan Neil Armstrong op 20 juli 1969 als eerste mens een voet op de maan.

Wat veroorzaakt getijdenwerking op de maan?

De Aarde veroorzaakt ook getijdenwerking op de Maan. Door de ruim 80 keer zo grote massa van de aarde is het effect op de maan veel groter dan omgekeerd. De draaisnelheid van de Maan is hierdoor al zo sterk afgenomen dat ze ten opzichte van de aarde niet meer om haar as draait.

Waar hoort onze maan bij?

Onze maan hoort daar ook bij. Hoewel er manen in het Zonnestelsel zijn die nog groter zijn dan onze maan (te weten Ganymedes, Titan, Callisto en Io), worden de Aarde en de Maan wel als dubbelplaneet aangeduid, omdat de Maan in vergelijking met de Aarde niet zeer klein is: de massa van de Maan is 1/81 van die van de Aarde.

Waarom is de maan groter dan de aarde?

Hoewel er manen in het Zonnestelsel zijn die nog groter zijn dan onze maan (te weten Ganymedes, Titan, Callisto en Io), worden de Aarde en de Maan wel als dubbelplaneet aangeduid, omdat de Maan in vergelijking met de Aarde niet zeer klein is: de massa van de Maan is 1/81 van die van de Aarde.

Wat is de baan van de maan?

De baan van de Maan is een ellips en de rotatie is eenparig. Daardoor beweegt de Maan, gezien vanaf de Aarde, ook een beetje heen en weer en zien we soms wat meer aan de oostkant en soms aan de westkant. Dit is het neeschudden van de Maan.