Inhoudsopgave
Wat is een straatcultuur?
Straatcultuur is een gezamenlijk gedragen gevoel onder groepen jongeren die veelal op straat ontmoeten. Het is overigens niet altijd per definitie een gevoel wat leeft onder jongeren die zich op straat ontmoeten.
Hoe de straat de school binnenkomt?
Dit boek toont de pedagogische mismatch aan in de thuiscultuur, schoolcultuur en straatcultuur en deze onderling. Dit wordt de pedagogische driehoek genoemd. Deze theorie gaat ervan uit dat iedereen opgroeit in drie verschillende pedagogische settings: thuis, school en de peergroup- of straatcultuur.
Hoe ontstaat straatcultuur?
De straatcultuur wordt gevormd door groepen jongeren en hun opvattingen, normen en waarden die tot uiting komen in gezamenlijke gedragingen. Deze uitingen wijken vaak sterk af van de sociale omgangsvormen in de dominante burgercultuur. Die burgercultuur conformeert zich vrij gemakkelijk aan gezag en gezagsdragers.
Hoe ga je om met straatcultuur?
De ‘judo-aanpak’ (die jongeren een eervolle uitweg biedt): om het doel te bereiken is het in de straatcultuur soms nodig om rekening te houden met het eergevoel. Een duidelijker ‘karate-aanpak’. Soms is het nodig om méér (fysieke of psychische overtuigings)kracht gebruiken: de hardere, confronterender karate-aanpak.
Wat is de transformatieve school?
De Transformatieve School is een professionaliserings- en cultuurveranderingsprogramma voor scholen in een stedelijke omgeving. Binnen dit programma wordt ingegaan op de effecten van een super-diverse buitenschoolse leefwereld op de schoolcultuur.
Hoe herken je straatcultuur?
Kenmerken. De straatcultuur is een masculiene cultuur met mannelijke waarden als zelfpromotie, geldingsdrang en sterke competitiegerichtheid. Dit in tegenstelling tot onze vrij feminiene maatschappij met waarden als zorgzaamheid, zelfexpressie en het openlijk uiten van emoties.
Hoe is straatcultuur ontstaan?
Sinds de jaren tachtig wordt straatcultuur geassocieerd met de levensstijl hiphop (waar hiphopmuziek onderdeel van is). De wortels gaan terug tot de grote trek begin vorige eeuw van arme zwarten uit de zuidelijke staten van de VS naar de grote steden in het noorden, zegt VU-criminoloog Frank van Gemert.