Inhoudsopgave
Wat voor beestjes kerstboom?
Volgens ecoloog Jan van Leeuwen hoeven we ons geen zorgen te maken. De beestjes die met name in je kerstboom wonen zijn spinnen, springstaarten, stofluizen, wantsen en kevers. “Veel spinnen of kevers houden nu een winterslaap en verstoppen zich in een boom. Het zijn allemaal heel onschuldige beestjes”, legt Jan uit.
Heeft een spin tanden?
Neen, échte tanden (met dentine en email) hebben ze niet. Ze hebben wél specifieke monddele die omgevormd zijn tot bijtstructuren, maar deze lijken helemaal niet op tanden. Ente tanden komen voor bij gewervelden zoals vissen, reptielen, amphibieën en zoogdieren.
Hoeveel beesten in kerstboom?
In één boom kunnen er wel tot 25.000 beestjes verstopt zitten, allemaal insecten of andere geleedpotigen. De meeste zijn nauwelijks met het blote oog te zien en doen geen vlieg kwaad. Mijten en springstaarten zijn de kleinste bezoekers.
Hoeveel verdampt een boom?
Naast de oceanen vormen de bomen de andere helft van het wereldwijde systeem dat bekend staat als de water- of regenkringloop. Een gemiddelde boom kan per dag 100 liter water verdampen via het enorme oppervlak van zijn bladeren.
Wat vind je rond de kerstboom?
cadeaus onder de kerstboom; engelenhaar; kerstboomverlichting, vaak slingers van lampjes die om de boom gewikkeld worden; kerstdorp, aardewerken miniatuurhuisjes.
Hoeveel beesten zitten er in een kerstboom?
Een studie uitgevoerd door de University of Bergen in Noorwegen heeft uitgewezen dat er wel 25.000 insecten, mijten en spinnen bestaan die in een kerstboom zouden kunnen leven!
Hoeveel water houdt een boom vast?
Een gemiddelde volwassen boom in de stedelijke omgeving zou 200-400 liter water in de kroon vast kunnen houden McPherson & Geiger z. jr.. et al. 2008.
Waarom verdampen bomen water?
Bomen spelen in de stad een belangrijke rol bij het matigen van extreme temperaturen. Ze verdampen water via de huidmondjes van hun bladeren, een proces dat transpiratie wordt genoemd. Die verdamping kost energie en zorgt voor verkoeling van de omgeving. Bovendien zorgen de bladeren voor schaduw.
Wat is het idee achter de kerstboom?
De kerstboom is vermoedelijk ontstaan uit Germaanse tradities. Maar ook van de Romeinen is bekend dat ze hun huis versierden met groene takken en verlichting. Bij de Romeinen en Germanen stonden groene bomen en takken symbool voor vruchtbaarheid en goddelijkheid.