Inhoudsopgave
Wat is de anatomie van het vrouwelijk voortplantingsstelsel?
De inwendige anatomie van het vrouwelijk voortplantingsstelsel van de vrouw bestaat uit de vagina (schede), de cervix (baarmoederhals) die toegang verleent tot de uterus (baarmoeder). De baarmoeder is verbonden met de beide tuba uterine (oviductus, eileiders) aan de linker- en rechterzijde van de uterus.
Hoe vindt de menselijke voortplanting plaats?
Menselijke voortplanting vindt plaats via interne bevruchting, tijdens de geslachtsgemeenschap. Tijdens dit proces wordt de stijve penis van de man ingebracht in de vrouwelijke vagina, totdat de man ejaculeert. Hierbij wordt sperma in de vagina gespoten.
Wat zijn de belangrijkste organen van het menselijke voortplantingssysteem?
De belangrijkste organen van het menselijke voortplantingssysteem zijn de mannelijke externe (zichtbare) genitalia (penis, testikels) en de vrouwelijke vulva, naast interne (aan het oog onttrokken) vrouwelijke organen, zoals de eileiders, die de vrouwelijke gameten produceren, en de baarmoeder.
Wat is het voortplantingssysteem bij dieren?
Voortplantingssysteem Het voortplantingssysteem bij dieren is het orgaansysteem binnen een organisme dat bestaat uit het geslachtsorgaan, hormonen en feromonen die samenwerken ten behoeve van de voortplanting. De mannelijke en vrouwelijke geslachtsorganen van een gegeven soort zijn onderling duidelijk verschillend.
Wat zijn de eicellen tijdens de vruchtbare jaren?
Tijdens de vruchtbare jaren van de vrouw rijpen maandelijks een aantal eicellen (follikels) uit. Eén volledig uitgerijpte eicel komt uiteindelijk maandelijks tijdens de eisprong in de eileider terecht. In de eierstokken worden ook de hormonen oestrogeen en progesteron aangemaakt.
Wanneer gebeurt de innesteling van een bevruchte eicel?
De innesteling van een bevruchte eicel kan tussen de vijf en twaalf dagen na de eisprong plaatsvinden; vaak gebeurt het rond de negende dag na de ovulatie. Dat is gemiddeld ongeveer vijf dagen voordat je ongesteld zou moeten worden. Je kunt het moment van de innesteling dus zelf (ongeveer) uitrekenen: