Inhoudsopgave
Hoeveel ziekenhuisbedden per 1000 inwoners?
Nederland heeft 317 ziekenhuisbedden per 100.000 inwoners, wat aan de lage kant is vergeleken met andere landen. Volgens de data van Eurostat mogen we blij zijn met onze oosterbuur. Duitsland heeft met 800 ziekenhuisbedden per 100.000 inwoners verreweg de meeste capaciteit van Europa.
Waarom IC-bedden niet opschalen?
“Als het aantal ernstige covid-gevallen exponentieel toeneemt, zal de IC-capaciteit altijd tekortschieten. Met extra capaciteit zou je dat hoogstens enkele weken uitstellen.” Op lange termijn vormen de kosten bovendien een probleem. Aan extra IC-bedden hangt een prijskaartje.
Hoeveel procent van de IC-bedden bezet vandaag?
IC-bedden bezet door patiënten met COVID-19 Dit is 14% van alle bezette IC-bedden. Dit zegt niet iets over de maximale IC-capaciteit. Als er veel COVID-19 patiënten op de IC liggen, is er minder ruimte voor andere patiënten.
Hoeveel IC-bedden heeft Nederland?
Per maandag 6 december wordt de ic-capaciteit opgeschaald naar 1.250 bedden, meldt het LCPS. Op vrijdag 3 december zijn er 295 nieuwe COVID-patiënten opgenomen in de Nederlandse ziekenhuizen, waarvan 36 op de ic. Het totaal aantal ic-patiënten is 617 (603 in Nederland en 14 in Duitsland).
Waarom zorg niet opschalen?
Zorgprofessionals vinden opschalen naar meer dan 1.350 bedden op de intensive cares (ic’s) niet haalbaar. Bovendien is voor dat plan geen draagvlak, bevestigt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) maandag na berichtgeving van de Volkskrant. “Uiteindelijk gaat het erom dat we met elkaar zorg kunnen blijven leveren.
Waarom zo weinig ic bedden?
De bedden op zich zijn er vaak wel, maar het is ook een kwestie van beschikbaar personeel.” Om die reden lopen alle Europese landen momenteel tegen de grenzen van hun zorgcapaciteit aan. “Het tekort aan ic-personeel, met name verpleegkundigen, is universeel.
Hoeveel procent van de IC opnames is gevaccineerd?
Van de 2.618 opgenomen patiënten in de leeftijdsgroep 12-69 jaar was 19% volledig gevaccineerd. In de periode tussen 1 en 21 december was 54% van de op de IC opgenomen patiënten van 70 jaar of ouder volledig gevaccineerd, en van de opgenomen patiënten tussen de 12 en 69 jaar oud was 22% volledig gevaccineerd (Tabel 1).
Waarom heeft Nederland zo weinig IC bedden?
Ook in Nederland is het ziekteverzuim onder ic-personeel de voornaamste reden dat de ic’s onder grote druk staan, ziet Girbes. “Normaal is het ziekteverzuim zo’n 3 procent, nu is het 10 procent. Er zijn zelfs ic’s waar het ziekteverzuim 25 procent bedraagt.
Waarom niet meer IC bedden in Nederland?
Ten koste van gewone zorg Bovendien is de druk op het zorgpersoneel hoog. Het ziekteverzuim onder ziekenhuispersoneel ligt nu al op 10 procent. Dat is één van de redenen waarom het zo lastig is om de ic-capaciteit te vergroten.