Inhoudsopgave
Wat moet je doen als een katheter lekt?
Lekkage bij de urinebuis bij een verblijfskatheter
- Als er lekkage optreedt, verwissel de katheter en snij de oude katheter open om te zien of hij verstopt zit.
- Na het verwisselen van de katheter, zou het lekken moeten stoppen.
Waarom lekt mijn katheter?
Urine kan langs de katheter lekken als de katheter verstopt is en er dus geen urine via de katheter kan wegstromen. Het kan ook zijn dat je urine langs de katheter verliest door het ontstaan van blaaskrampen.
Kan een katheter lekken?
De katheter blijft in de blaas zitten door een ballonnetje dat met water wordt gevuld, zie figuur 1 op pagina 3. Een goed werkende blaaskatheter lekt niet, geeft geen geur af en is nauwelijks zichtbaar. Overdag wordt vaak een kleine (0,5 liter) opvangzak gebruikt, ’s nachts een grote (2 liter).
Hoe wordt een katheter ingebracht bij een man?
Inbrengen van katheter via de plasbuis De katheter via de plasbuis (urethrale katheter) wordt ingebracht via uw plasbuis. De verpleegkundige maakt de uitgang van uw urinebuis schoon met natte gazen. Hierna wordt een verdovende gelei in de urinebuis gespoten. Dit kan een branderig gevoel geven.
Wat gebeurt er als de katheter verstopt raakt?
Loopt de katheter niet (gedurende 2 à 3 uur geen urine) ondanks bovenstaande adviezen dan is het mogelijk dat de katheter verstopt zit. Knijp dan in de katheterslang, soms komt de urinestroom dan weer op gang. Zijn de klachten hiermee niet verholpen, neem dan contact op met de polikliniek Urologie.
Welke complicaties kunnen optreden bij een blaaskatheter?
Als u voor langere tijd een verblijfskatheter heeft, kunnen de volgende complicaties optreden:
- Verstopping. Door steenaanslag, gruis of een bloedstolseltje kan de katheter verstopt raken.
- Bloed in opvangzak. De katheter kan de blaaswand irriteren.
- Stinkende, troebele urine.
Hoe krijg je een katheter in uw buik?
De katheter via de buikwand (suprapubische katheter) wordt ingebracht onder plaatselijke verdoving. De uroloog maakt een klein sneetje in uw buik (net boven het schaambeen) en brengt zo de katheter in uw blaas. Er zit dan geen slangetje in uw plasbuis en het is dus nog mogelijk om op de normale manier te plassen.
Wanneer gebeurt het vervangen van de katheter?
Vervangen van de katheter . Het vervangen van de katheter zelf gebeurt op advies van uw arts. Meestal wordt de katheter tussen de 4 en 12 weken vervangen. Dit is afhankelijk van de soort katheter, het afvloeien van urine (mate van doorstroom) en eventuele ‘neerslag’.
Kan het inbrengen van katheter pijnlijk zijn?
Het inbrengen van de katheter kan gevoelig of pijnlijk zijn. Ook kan het zijn dat u direct na het inbrengen van de katheter het gevoel heeft dat u moet plassen. Dat kan enkele dagen duren, maar geeft niet. De urine vloeit vanzelf weg via de katheter.
Kan een katheter een blaasontsteking hebben?
In het begin kan er na het inbrengen van de katheter wat bloed in de urine zijn. Ook bij het langdurig gebruik van een katheter kan er door irritatie een spontane bloeding ontstaan. Meestal stopt dit vanzelf. Als de urine langer dan 24 uur troebel of bloederig blijft kunt u een blaasontsteking hebben.