Inhoudsopgave
Wat wordt bedoeld met klinisch redeneren?
Klinisch redeneren is de vaardigheid om eigen observaties en interpretaties te koppelen aan medische kennis (fysiologie, anatomie, pathologie, farmacologie).
Wat is belangrijk bij klinisch redeneren?
Klinisch redeneren is een proces (het redeneerproces) en een product (het besluit). Voor klinisch redeneren is kennis, cognitie en meta-cognitie nodig, met daarnaast veel klinische ervaring, voldoende basiskennis en goed ontwikkelde reflectieve vermogens (metacognitie).
Wat is biomedische kennis klinisch redeneren?
Met klinisch redeneren koppel je eigen observaties en interpretaties aan biomedische kennis (fysiologie, anatomie, pathologie, farmacologie). Op die manier kun je als verpleegkundige goed onderbouwen welke interventies je moet inzetten bij ziekte of een probleem van medische aard.
Wat is het verschil tussen verpleegkundig en klinisch redeneren?
Uit de fysiologie, die oorzaak en gevolg aangeeft van lichaamsprocessen, volgen de verpleegkundige en medische interventies. Bij klinisch redeneren gaat het dus om het adequaat inspringen op complexe klinische situaties en het onderbouwen van je observaties en interventies met kennis van biomedische vakken.
Wat zijn de 6 stappen van het verpleegkundig proces?
Het verpleegkundig proces in zes stappen
- Anamnese. Het verpleegkundig proces start bij de anamnese.
- Diagnose. In deze stap breng je ordening aan in alle informatie over de cliënt.
- Planning resultaten. In deze fase bepaal je de gewenste doelen en resultaten.
- Planning interventies.
- Uitvoering.
- Evaluatie.
Welke beschrijvingen passen bij stap 4 van klinisch redeneren?
Stap 1 Oriëntatie op de situatie/klinisch beeld: benoemen en beargumenteren. Stap 2 Klinische probleemstellingen: beredeneren kernproblemen op: somatisch, psychosociaal en ADL-gebied. Stap 3 Aanvullend klinisch onderzoek: meedenken met de arts. Stap 4 Klinisch beleid: beredeneren aanpak voor kernproblemen.
Wat is Redeneerhulp?
Redeneerhulpen zijn bedoeld om op een professionele manier probleemsituaties te analyseren, te verduidelijken, te benoemen, in te delen of op te lossen. Ze helpen om de juiste vragen te stellen in alle fasen van het klinisch redeneren (paragraaf 5.1).
Hoe laat je klinisch redeneren zien?
Wat is de PES?
De PES methode is een hulpinstrument om een verpleegkundige diagnose te stellen. Het wordt door verpleegkundigen gebruikt bij het opstellen van een verpleegplan. Doordat je middels de PES structuur tot het juiste probleem bent gekomen, kun je makkelijker SMART doelen formuleren om tot actie te komen.