Wat werkt tegen pesten van Karen Van Rooijen Mutsaers Nikki Udo Willeke Daamen en Daan Wienke april 2015?

Wat werkt tegen pesten van Karen Van Rooijen Mutsaers Nikki Udo Willeke Daamen en Daan Wienke april 2015?

Wat werkt? 1 Dit document is een update van het document “Wat werkt tegen pesten?” Van Karen van Rooijen-Mutsaers, Nikki Udo, Willeke Daamen en Daan Wienke (april 2015). Dit document biedt een overzicht van wat er op dit moment bekend is over werkwijzen bij het voorkomen en terugdringen van pesten onder jongeren.

Wat is de No Blame methode?

De No Blame methode is in essentie een aanpak om pesten te laten ophouden. Steeds meer scholen zijn zich de afgelopen jaren bewust geworden van het belang van preventie, maar omdat ongewenst gedrag nooit helemaal te voorkomen is, moet er ook een goed antwoord zijn op situaties waarbij preventie niet meer toereikend is.

Waarom zijn er pestkoppen?

Terug naar het begin; waarom pesten mensen überhaupt? Pesters zoeken naar iets in een ander waar hij of zij zich zelf voor schaamt of zich onzeker over voelt. Precies op dát punt gaat de pester diep in. Pestgedrag is dus vaak de projectie van de onzekerheid van de pester zelf, aldus psycholoog Lamia.

Wat werkt tegen pesten Nederlands Jeugd Instituut?

Wat werkt tegen pesten?

  • naast leerlingen en leerkrachten ook ander personeel op school en ouders te betrekken;
  • interventies langdurig in te zetten;
  • de normen en waarden die passen bij het voorkomen van pesten niet alleen op papier vast te leggen maar ook na te leven, bijvoorbeeld bij het personeel;

Wat te doen tegen pesten op school?

Een basisschool is wettelijk verplicht om pesten tegen te gaan. De school moet een anti-pestbeleid opstellen en uitvoeren en een pestcoördinator aanstellen. De Inspectie van het Onderwijs houdt hierop toezicht. Leerkrachten hebben een belangrijke taak in het voorkomen, signaleren en aanpakken van pesten.

Wat moet je doen als je slachtoffer bent van cyberpesten?

Wat kan je ertegen doen?

  1. Negeer pestberichtjes.
  2. Verzamel bewijs door screenshots te maken.
  3. Blokkeer de afzender van de pestberichten.
  4. Meld ongepaste commentaren of berichten op sociale media aan de beheerders.
  5. Vat scheldpartijen niet te persoonlijk op.
  6. Praat erover met iemand die je vertrouwt.