Inhoudsopgave
Welke complicaties kunnen er optreden bij bevalling?
Jammer genoeg komen er nog heel veel complicaties voor tijdens bevallingen die kunnen leiden tot ongewenste resultaten. Keizersnedes, totaalruptuur, een stuitligging, het inleiden van de bevalling, uitscheuren, problemen met de placenta en nog veel meer; je kunt er hier alles over lezen.
Hoe gevaarlijk is een bevalling?
Na de bevalling is je weerstand minder. Je hebt een wond in je baarmoeder en daardoor een vergrote kans op een infectie. Een onbehandelde infectie leidt soms tot een bloedvergiftiging en deze is in sommige gevallen dodelijk. Een infectie van de baarmoeder wordt doorgaans behandeld met antibiotica.
Welke complicaties er kunnen ontstaan bij een verkeerde ligging van het kindje wat klaar is om geboren te worden?
Afwijkingen van het baringskanaal Soms is er iets mis met het baringskanaal, waardoor de baby niet gemakkelijk geboren kan worden. Het bekken van de moeder kan bijvoorbeeld een afwijkende vorm hebben of vernauwd zijn. Soms kan de baby daardoor niet door de bekkeningang naar buiten. Een keizersnede kan dan nodig zijn.
Wat is een gecompliceerde bevalling?
Gecompliceerde bevalling Bij een keizersnede gaat de baby niet door het geboortekanaal en krijgen de schedel en het lijf van de baby niet de mogelijkheid zich te ‘setten’. Ook gebeuren de veranderingen, van warm, donker, comfortabel naar koud, helder, druk, nog sneller voor het kind dan bij een gewone bevalling.
Kun je overlijden tijdens bevalling?
De kans dat vrouwen tijdens de zwangerschap of bevalling overlijden is sinds de helft van de twintigste eeuw meer dan tien keer zo klein geworden. De afname vond vooral plaats in de periode 1950-1970. Vanaf 2007 sterven minder dan tien vrouwen per jaar tijdens zwangerschap of bevalling.
Waarom poliklinisch bevallen?
Voordelen. Je weet van tevoren dat je naar het ziekenhuis gaat zodat je je hierop kan voorbereiden. Als je poliklinisch bevalt, is medische pijnstilling meestal snel geregeld. Als je poliklinisch bevalt en er ontstaan toch complicaties dan hoef je niet meer te reizen naar het ziekenhuis.
Welke aangeboren afwijkingen bij stuitligging?
Congenitale foetale afwijkingen (structurele en/of functionele) komen bij kinderen die in stuitligging geboren worden twee- tot driemaal zo vaak voor als bij kinderen die in hoofdligging geboren worden.
De vaten in de navelstreng kunnen hierdoor dichtgedrukt worden. De zuurstoftoevoer naar je baby blokkeert. Ook het nekje van je baby kan samengedrukt worden. Hierdoor kan er geen bloed door de bloedvaten stromen en je kindje krijgt problemen als het moet gaan ademhalen na de geboorte.
Wat als de placenta niet loskomt?
Als de nageboorte niet gebeurt Het uitdrijven van de placenta kan bespoedigd worden door een injectie met het hormoon oxytocine. Ook het zuigen aan de tepel van de moeder door de baby kan de nageboorte op gang brengen. Als de placenta een uur na de geboorte nog niet geboren is, zal deze operatief verwijderd worden.