Inhoudsopgave
Kan je depressie meten?
De Montgomery Asberg Depression Rating Scale (MADRS) is de meest gebruikte schaal in de ouderenpsychiatrie om de ernst en het beloop van een depressie bij iemand die niet-dementeert vast te leggen. Een score hoger dan 20 duidt op lichte depressiviteit en een score hoger dan 30 op ernstige depressiviteit.
Wat zijn depressieve stemmingsstoornissen?
Mensen met een depressieve stemmingsstoornis voelen zich het grootste deel van de dag lusteloos en somber. Er zijn verschillende vormen. Iedereen voelt zich wel eens lusteloos of neerslachtig. Tijdelijke somberheid is heel normaal bij tegenvallers of problemen in het leven.
Wat is een Cornell score?
De Cornell Scale for Depression in Dementia (CSDD) is een beoordelingsschaal voor depressie bij een matige tot ernstige dementie. De schalen worden gescoord door een hulpverlener met informatie die verkregen is door een interview met de patiënt en een observant (verpleegkundige of partner/familielid).
Waar kan je testen of je depressief bent?
De huisarts kan samen met jou kijken wat er aan de hand is en je mogelijk doorverwijzen naar Lentis. Het is niet gek om contact op te nemen met je huisarts als je kampt met neerslachtige gevoelens. Neem jezelf en jouw klachten serieus en zorg goed voor jezelf.
Wat is de oorzaak van een stemmingsstoornis?
Een stemmingsstoornis heeft te maken met bepaalde karaktereigenschappen en/of denkpatronen. Voorbeelden zijn perfectionisme, een laag zelfbeeld of het onvermogen om moeilijkheden zelfstandig op te lossen. Dit kan depressieve gevoelens of andere stemmingsstoornissen in de hand werken.
Hoe kun je merken dat je depressief bent?
verdrietig zijn en/of huilbuien hebben. verlies van interesse in aangename activiteiten, verlies van plezier in het leven. veranderde eetlust met als gevolg gewichtstoename of gewichtsverlies. slaapproblemen: minder of juist meer slapen dan normaal.
Hoe verklaren ze je depressief?
Veel depressieve mensen melden zich in eerste instantie bij de huisarts met onverklaarbare lichamelijke klachten, zoals hoofdpijn, buikpijn of spierpijn, problemen met de ontlasting, slaapproblemen, verandering van eetlust of een verminderd libido.