Wat doet de Scharniergewricht?

Wat doet de Scharniergewricht?

Soorten gewrichten Zo’n gewricht kun je vergelijken met een gewone scharnier. Een scharniergewricht kan maar in een richting bewegen, zoals bijvoorbeeld in de elleboog. Rolgewricht. In zo’n gewricht rollen twee botten over elkaar heen.

Waar zit je Zadelgewricht?

Zadelgewricht. Dit gewricht zit bijvoorbeeld tussen de duim en de handwortel. De botdelen vormen een zadel. Dankzij de bolle en de holle kromming is beweging op twee vlakken mogelijk.

Welke soort beweging is mogelijk bij een Zadelgewricht?

Zadelgewrichten zijn aldus in vier richtingen beweegbaar. Op deze manier kan bijvoorbeeld een duim in een cirkel bewegen, omdat deze verbinding een buigen (flexie), een strekken (extensie) en een zijwaartse beweging mogelijk maakt. een scharniergewricht is bijvoorbeeld in de elleboog te vinden.

Wat is de functie van een gewricht?

Gewrichten hebben een belangrijke functie, namelijk dat we kunnen bewegen. Ze bestaan uit twee of meer botten die met elkaar in verbinding staan, waardoor een beweging kan worden gemaakt. Ook bevatten de botten in het gewricht kraakbeen.

Waar zit het scharniergewricht?

Scharniergewrichten, zoals de vingerkootjes en de knie, kunnen alleen maar heen en weer bewegen, net als een deur. In een rolgewricht kan het ene bot in zijn lengteas om het andere bot draaien. De ellepijp die in de elleboog aan de kant van de pink zit is met de hand verbonden door middel van een rolgewricht.

Welke Scharniergewrichten zijn er?

Net zoals de scharnier van een deur kan een scharniergewricht maar op en neer buigen. Dit soort gewrichten zitten in je elleboog en knie. Zoals de naam al aangeeft zorgt dit gewricht ervoor dat de botten om elkaar heen kunnen ‘rollen’.

Hoe werkt een Zadelgewricht?

Zadelgewricht: twee ‘zadelvormige’ botjes rusten op elkaar, waardoor er een glijdende beweging mogelijk is. Een dergelijk gewricht zit bijvoorbeeld in je duim.