Wat is veilig gedrag?
Volgens Van Dale: “de manier waarop iemand zich gedraagt”, met een verwijzing naar een norm voor goed of slecht gedrag. Hetzelfde gaat op voor veilig gedrag. Veilig verwijst naar een norm op basis waarvan we gedrag als veilig of onveilig kunnen bestempelen.
Wat is het verschil tussen een veilige en onveilige hechting?
Kinderen met een veilige gehechtheid voelen zich beschermd door hun verzorgers, en ze weten dat ze kunnen rekenen op hun terugkeer. Onveilig gehechte kinderen anderzijds, hebben de neiging om overdreven te reageren op kleine stressoren en ze zijn niet in staat om hun stressniveau te reguleren.
Wat is een veilige basis?
Een veilige gehechtheid zorgt voor basisveiligheid. Dit is het fundament van een gezonde sociaal-emotionele ontwikkeling. Er is dan sprake van basisvertrouwen. Door de jaren heen heeft het gebruik van deze oorspronkelijke definitie zich uitgebreid naar andere ontwikkelingsperiodes en andere gehechtheidsfiguren.
Wat versta je onder veilig werken?
Veilig werken kent veel aspecten. Het gaat allereerst om het werken met veilige en goedgekeurde beschermingsmiddelen, machines, gereedschappen en apparaten. Maar ook om het goed organiseren van veiligheid en veilig gedrag. In de RI&E staan de belangrijkste risico’s en de maatregelen om risico’s terug te dringen.
Wat betekent een veilige hechting?
Wanneer er sprake is van een goede hechting, wordt dat een veilige hechting genoemd. Kinderen die veilig gehecht zijn zoeken direct contact met of de nabijheid van degenen met wie ze een gehechtheidsrelatie hebben. Ze laten zich snel door hen geruststellen en durven van alles te onderzoeken en ontdekken.
Waarom heeft een kind een veilige basis nodig?
Bij veilige hechting heeft een kind positieve gedachten over zichzelf. Het kind heeft vertrouwen in zichzelf en in het omgaan met zijn gevoelens. Het kind heeft het vertrouwen dat volwassen ondersteuning bieden als het nodig is. Door het zelfvertrouwen, vertoont het kind over het algemeen aangepast gedrag.