Inhoudsopgave
Hoe worden geslachtscellen gevormd?
Deze gewone celdeling heet ‘mitose’. Maar voor ei- en zaadcellen is een ander proces van celdeling nodig, namelijk ‘meiose’. Er is maar één soort cel die kan delen door meiose, en dus geslachtscellen kan produceren: dat is de kiemcel, die zich bevindt in de geslachtsklieren.
Hoe worden tijdens meiose geslachtscellen gemaakt?
Tijdens de meiose worden er vier geslachtscellen (of gameten) gemaakt. Bij de man zijn dit vier zaadcellen, bij de vrouw is dit één grote eicel en twee of drie poollichaampjes. Tijdens meiose 1 vindt crossing-over plaatst, het uitwisselen van DNA tussen de chromosomen van een chromosomenpaar.
Wat zijn de chromosomen in de cel?
Normaal gesproken komen chromosomen paarsgewijs voor. In iedere menselijke cel zitten 23 chromosoomparen en in totaal dus 46. In ieder paar is het ene chromosoom afkomstig van de moeder en het andere van de vader. Chromosomen zijn ook verantwoordelijk voor de geslachtsbepaling.
Wat zijn de chromosoomparen in de menselijke cel?
In iedere menselijke cel zitten 23 chromosoomparen en in totaal dus 46. In ieder paar is het ene chromosoom afkomstig van de moeder en het andere van de vader. Chromosomen zijn ook verantwoordelijk voor de geslachtsbepaling.
Waarom hebben vrouwen twee identieke chromosomen?
Vrouwen hebben twee identieke X-chromosomen en mannen hebben één X- en één Y-chromosoom. De meeste geboorteafwijkingen zijn toe te schrijven aan een chromosoomafwijking. Deze afwijking doet zich meestal voor tijdens de meiose, als de ei- en spermacellen worden gevormd.
Wat is het verschil tussen de deling van gewone cellen en de deling van geslachtscellen?
Mitose –> normale celdeling, met als doel groei, vervanging en herstel van cellen. Meiose –> reductiedeling, met als doel de vorming van geslachtscellen. De geslachtscellen zijn zaad- en EIcellen. In mEIose zit een EI, dus dat is voor de vorming van geslachtscellen.
Welk proces zorgt ervoor dat er unieke voortplantingscellen gevormd worden?
Een cel kan zich vermenigvuldigen door zich te delen. Eencellige organismen, zoals bacteriën, zullen zich door celdeling voortplanten (Fig. 1.3). In meercellige organismen is celdeling vooral bedoeld om het lichaam te laten groeien of om schade aan het lichaam te herstellen en afgestorven cellen te vervangen (Fig.