Inhoudsopgave
Wat gebeurt er als je teveel adrenaline aanmaakt?
Een feochromocytoom is een gezwel dat ontstaat in het bijniermerg en dat te veel van de stresshormonen adrenaline en/of noradrenaline produceert. Klachten die hierbij passen zijn hoge bloeddruk, hoofdpijn, duizeligheid en transpireren.
Waar worden stresshormonen aangemaakt?
De belangrijkste drie stresshormonen zijn cortisol, adrenaline en noradrenaline. Deze hormonen worden alle drie afgegeven door de bijnier. Stresshormonen zijn heel nuttig tijdens een acute stresssituatie.
Waarom maken mensen teveel adrenaline aan?
Tegenwoordig maken we teveel adrenaline aan door stress of een te grote werkdruk. Het gevolg is overgewicht, burn-out, slapeloosheid en andere klachten. Er zijn mensen die aan adrenaline verslaafd zijn of deze zelf willen opwekken. Adrenaline kan ook nuttig zijn, bijvoorbeeld bij een allergie of een hartstilstand.
Wat zijn de voordelen van adrenaline en noradrenaline?
Adrenaline en noradrenaline zorgen ervoor dat er energie en bloed naar die weefsels en organen gaat die ons in staat stellen om te kunnen overleven. Door adrenaline en noradrenaline zien we de volgende fysieke veranderingen: Hoger hartminuutvolume door een hogere hartslagfrequentie en slagvolume.
Waarom is adrenaline slecht als het continu aanwezig is?
Adrenaline is slecht als het continu aanwezig is. Het lichaam bevindt zich dan in een constante staat van paraatheid (ook wel vechten of vluchten genoemd). Dit is gevaarlijk omdat dit het hormonale systeem kan ontwrichten en veel lichaamsklachten tot gevolg kan hebben. Het zorgt voor stress en kan uiteindelijk leiden tot een burn-out.
Hoe zorgt adrenaline voor dat hart sneller gaat kloppen?
Adrenaline zorgt er als eerst voor dat ons hart sneller gaat kloppen. Bloed wordt daardoor sneller rondgepompt in ons lichaam met als gevolg dat de bloeddruk (tijdelijk) wordt verhoogd. Dit is erg nuttig, omdat er zodoende meer zuurstof en energie (glucose) naar de spieren wordt vervoerd waardoor we in staat zijn krachtiger en sneller te handelen.