Inhoudsopgave
Wat zijn de 5 W-vragen en de H vraag?
Een journalist probeert altijd een zo volledig mogelijk verhaal te vertellen. Daarvoor wordt in de journalistiek een ezelsbruggetje gebruikt: de 5W1H-methode. Ze geven antwoord op de vragen: wie, wat, waar, wanneer, waarom en hoe.
Wie Wat Waar vragen?
Waar, waarheen, waarvandaan? (vragen naar een plaats of richting) Wanneer, hoe laat, hoe lang, hoe vaak? (vragen naar de tijdstip, tijdsduur, periode of frequentie) Hoe? (vragen naar een manier of methode) Waarom, waardoor, hoezo, waartoe? (vragen naar de reden, oorzaak, verklaring en doel)
Wie wat waar wanneer waarom hoe voorbeeld?
Daarvoor bestaat een handig ezelsbruggetje: Het begin van een informatieve tekst moet altijd antwoord geven op de vragen: Wie, Wat, Waar, Waarom, Wanneer en (soms) Hoe. Een voorbeeld: Jan Pietersen heeft tijdens de kerstviering de gouden bedrijfsspeld ontvangen.
Wat zijn de 4 W’s?
Het organiseren van een succesvol evenement is geen vanzelfsprekendheid. De concurrentie is fors en je moet bezoekers overtuigen om voor jouw event te kiezen. De kans daarop vergroot je door al in het voortraject rekening te houden met de 4 W’s van jouw evenement: Waarom, Wie, Wat en Wanneer.
Waarom 5W2H?
De methode helpt je bij het uiteenrafelen van het probleem in verschillende fases naar kleine behapbare porties. Het geeft een bredere en diepere kijk en daardoor een beter inzicht in het werkelijke probleem. De 5W2H methode zorgt voor dat er systemisch naar ideeën wordt gezocht en deze worden geïmplementeerd.
Waarom 5W model?
Het 5w- of 6w-model van Ferrell is een methode om meer inzicht te krijgen in het gedrag en de wensen van klanten. Door de 5 w’s (wie, wat, waar, wanneer en waarom) mee te nemen in je marktonderzoek, voer je een gedegen afnemersanalyse uit. De uitkomsten kunnen eventueel ook dienen als input van je SWOT-analyse.
Wat zijn de zeven W’s?
Hier komen de 7 gouden W’s nog een keer:
- Wie kan in verband worden gebracht met het misdrijf?
- Wat is er precies gebeurd?
- Waar is het misdrijf plaatsgevonden en waar zijn sporen achtergebleven?
- Waarmee is het misdrijf gepleegd?
- Op welke wijze heeft het misdrijf plaatsgevonden?
- Wanneer heeft het misdrijf plaatsgevonden?
Waarom maak je een probleemanalyse?
Het doel van een probleemanalyse is om je onderwerp te verkennen en af te bakenen, zodat je vervolgens een specifieke probleemstelling en doelstelling kunt formuleren. Ook helpt de probleemanalyse je op weg om de juiste hoofd- en deelvragen op te stellen.