Inhoudsopgave
Hoeveel gram suiker is dodelijk?
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) adviseert om niet meer dan 10% van je calorie-inname aan suiker te eten. Dit is maximaal 50 gram suiker voor vrouwen en (omdat mannen een grotere energiebehoefte hebben) 62 gram voor mannen.
Wat kan er gebeuren als je teveel suiker eet?
Krijg je te veel suiker binnen, dan kan dit zorgen voor overbelasting van je alvleesklier, overgewicht en diabetes type 2. Daarnaast kan te veel suiker slecht zijn voor je tanden en ook in je hersenen gebeurt het nodige.
Waarom eet je te veel suiker?
Wanneer je te veel suiker eet, kan de extra insuline in je bloedbaan je bloedvaten beschadigen. Dit kan leiden tot hartaandoeningen, hartaanvallen en beroertes. De inname van minder suiker kan helpen de bloeddruk te verlagen, een belangrijke risicofactor voor hartziekten.
Hoe krijg je overmaat van suiker?
Door overmaat van suiker worden endorfines (neurotransmitters in je hersenen) overgestimuleerd, waardoor je onrustig, labiel en nerveus kunt raken. Het kan leiden tot concentratieproblemen, watten in je hoofd, depressiviteit en lusteloosheid.
Waarom krijg je te veel suiker in je hersenen?
Krijg je te veel suiker binnen, dan kan dit zorgen voor overbelasting van je alvleesklier, overgewicht en diabetes type 2. Daarnaast kan te veel suiker slecht zijn voor je tanden en ook in je hersenen gebeurt het nodige. Wat doet suiker met je hersenen? Als je zoete snack eet kan het zijn dat je trek krijgt in nog meer zoetigheid.
Kan je te veel suiker krijgen in je gebit?
Te veel suiker binnenkrijgen kan echter zorgen voor problemen. Je kunt gaatjes in je gebit krijgen, je alvleesklier kan overbelast raken en je kunt darmproblemen krijgen. Te veel suiker, en dan met name uit frisdranken en vruchtensappen, kan bovendien leiden tot de aanmaak van vetten in je lever.
Wat gebeurt er als je hongerklop krijgt?
Bij een hongerklop ben je helemaal door je voorraad glucose en glycogeen heen. Je bloedsuiker is laag en je voelt je zwak en vermoeid en komt niet meer vooruit. Vooral bij wielrenners is ‘de hongerklop’ een bekend en berucht verschijnsel. We spreken ook wel van ‘de man met de hamer’ tegenkomen of ‘geparkeerd staan’.