Wat gebeurt er in het lichaam als er teveel glucose in het bloed zit?

Wat gebeurt er in het lichaam als er teveel glucose in het bloed zit?

Te veel suiker in je bloed beschadigt je bloedvaten. Als je al lang aan diabetes lijdt en niet goed behandeld wordt, kan het verhoogde suikergehalte in je bloed alle kleine bloedvaatjes in je lichaam aantasten. Dat kan gevolgen hebben voor je hart- en vaatstelsel, ogen, nieren, zenuwstelsel en voeten.

Waarom daalt suiker?

Reactieve hypoglykemie ontstaat wanneer de alvleesklier te lang en te veel insuline aanmaakt na een maaltijd. Doordat de alvleesklier te veel insuline produceert, daalt de bloedsuikerspiegel. Dat kan klachten geven die lijken op de symptomen van een hypo (hypoglykemie). Gemiddeld gebeurt dit een paar uur na het eten.

Wat is glucose in het bloed?

De glucose in het bloed is afkomstig van de koolhydraten in de voeding. Koolhydraten is de verzamelnaam voor de verschillende soorten suikers en zetmeel. Koolhydraten komen onder andere voor in: aardappelen, macaroni, spaghetti (zetmeel)

Hoe groot is de bloedglucose bij diabetes?

Heb je diabetes, dan is een bloedglucose (bloedsuikerwaarde) tussen de 4 en 8 mmol/l het beste. Daarmee blijft het risico op lichamelijke gevolgen van diabetes zo klein mogelijk. Je beperkt zo bijvoorbeeld problemen (complicaties) met ogen en nieren.

Wat is het bloedsuikergehalte?

Het bloedsuikergehalte (bloedglucose) is de hoeveelheid glucose die in het bloed zit op een bepaald moment. Wat betekent de uitslag van een bloedsuikertest precies? Diederik Jekel legt in deze video in 1 minuut uit wat normale bloedsuikerwaarden zijn.

Hoe hoog is de bloedsuikerwaarde bij gezonde personen?

Bij gezonde personen is de bloedsuikerwaarde ongeveer 3 uur na de maaltijd het laagst. Als het bloedsuikergehalte onder een bepaalde grens komt, maakt het lichaam het hormoon glucagon aan. Glucagon zorgt ervoor dat er weer wat glucose wordt vrijgemaakt. Hierdoor stijgt het bloedsuikergehalte weer tot het normale niveau.