Inhoudsopgave
Waar zijn tussenwervelschijven van gemaakt?
Tussenwervelschijven bestaan uit een ring van vezelig kraakbeen met in het midden een geleiachtige kern. De ring van vezelig kraakbeen verdeelt de krachten gelijkmatig over de tussenwervelschijf. De geleiachtige kern gedraagt zich als schokdemper.
Hoe wordt de kern van een tussenwervelschijf genoemd?
De ring ligt om het geleiachtige centrum van de tussenwervelschijf die we nucleus pulposus noemen. Het geleiachtige materiaal bestaat uit losse vezels en eiwitten. De nucleus pulposus helpt de druk te verplaatsen en beschermt de wervels tegen hoge belasting.
Hoe heten de wervels?
Opbouw van de wervelkolom
- zeven halswervels, cervicale wervels.
- twaalf borstwervels, thoracale wervels.
- vijf lendenwervels, lumbale wervels.
- het heiligbeen of os sacrum, een vergroeiing van vijf sacrale wervels.
Waar zit de lendewervel?
De lendenwervels of vertebrae lumbares maken deel uit van de wervelkolom, in het lumbale deel, de onderrug. Dit deel bevindt zich tussen het thoracale deel en het heiligbeen. De lendenwervels worden verbonden door tussenwervelschijven. Het zijn doorgaans vijf wervels; bij circa een op de duizend mensen zijn het er zes.
Een tussenwervelschijf (lat.: discus intervertebralis) is een ring van vezelig kraakbeen (lat.: anulus fibrosus) met in het midden een geleiachtige kern (lat.: nucleus pulposus) die zich in de wervelkolom bevindt tussen twee afzonderlijke wervels. Ze zijn enigszins elastisch en dragen zo bij aan de schokdemping.
Hoe ontstaat het kraakbeenweefsel?
Kraakbeen, dat hoofdzakelijk in het skelet en in de luchtwegen voorkomt, is vast, maar reageert elastisch op druk en buiging. Dit wordt mogelijk gemaakt door de grondsubstantie (intercellulaire substantie), die samen met de kraakbeencellen het kraakbeenweefsel vormt.
Wat is een kraakbeen?
Kraakbeen is een belangrijk weefsel in de gewrichten, dat de oppervlakte van de twee bot-uiteinden bekleedt. Het is stijver en minder flexibel dan een spier, maar niet zo hard als een bot. Daardoor kan kraakbeen haar hoofdfunctie goed vervullen. En dat is het verminderen van de wrijving tussen de bewegende delen van de gewrichten,
Wat is een tussenwervelschijf?
Wervellichaam – Corpus vertebrae Een tussenwervelschijf (lat.: discus intervertebralis) is een ring van vezelig kraakbeen (lat.: anulus fibrosus) met in het midden een geleiachtige kern (lat.: nucleus pulposus) die zich in de wervelkolom bevindt tussen twee afzonderlijke wervels. Ze zijn enigszins elastisch en dragen zo bij aan de schokdemping.