Hoe krijg je kristallen in je urine?

Hoe krijg je kristallen in je urine?

Als afvalstoffen niet helemaal oplossen in de urine, dan kunnen er in het nierbekken kristallen of steentjes ontstaan. Dit noemen we nierstenen. Kleine niersteentjes kunt u uitplassen, maar soms blijft een steentje in de urinewegen steken. Dit kan de oorzaak zijn van een niersteenaanval.

Hoe krijg je te hoog urinezuur?

Hoe ontstaat een te hoog urinezuurgehalte? Een te hoog urinezuurgehalte in het bloed ontstaat door een verstoorde balans tussen de aanmaak en afvoer van urinezuur. Vaak voeren de nieren urinezuur niet voldoende af. Dat kan gebeuren als de nieren minder goed werken, of door gebruik van bepaalde medicijnen.

Hoe krijg je blaasstenen weg?

Een blaassteen kan op twee manieren worden verwijderd:

  1. Via de plasbuis. De uroloog brengt via de plasbuis een camera en vergruisapparaat in uw blaas.
  2. Via een snede in de onderbuik. Als de steen te groot is om via de plasbuis te verwijderen, wordt de steen via een snede in de onderbuik verwijderd.

Hoe kom ik van blaasstenen af?

Bij grote blaasstenen kan een arts de blaasstenen verwijderen door ze eerst kleiner te maken met een tangetje of te vergruizen met trillingen. Om blaasstenen te voorkomen is het belangrijk om genoeg water te drinken.

Doen blaasstenen pijn?

Pijn en een brandend gevoel tijdens het plassen zijn symptomen ervan. Blaasstenen kunnen ook een blaasontsteking veroorzaken. De ontsteking gaat gepaard met een branderige pijn bij het plassen, kleine hoeveelheden urine die er troebel uitzien, een onaangename lucht, koorts en een doffe pijn in de onderbuik.

Hoe voelt een blaassteen?

Symptomen van blaasstenen zijn pijn bij of moeite met plassen, veel aandrang voelen, pijn in buik en onderrug, troebele of donkere urine en bloed in de urine. Bij grote blaasstenen kan een arts de blaasstenen verwijderen door ze eerst kleiner te maken met een tangetje of te vergruizen met trillingen.

Hoe weet ik of ik blaasstenen heb?