Wat gebeurt er als je calcium te veel hebt?

Wat gebeurt er als je calcium te veel hebt?

Als je teveel calcium binnenkrijgt verstoort dit de opname van ijzer, zink, magnesium en fosfor. Dit kan ervoor zorgen dat je een tekort aan deze mineralen krijgt. Ook loop je het risico op nierstenen en kan de opbouw van je botten verslechteren, waardoor je botten zwakker worden.

Hoe hoog mag je calcium in je bloed zijn?

Als de hoeveelheid calcium normaal is en ook de andere labtesten niet afwijkend zijn, is de calciumhuishouding in orde. De referentiewaarden in bloed voor totaal calcium liggen tussen de 2,10-2,55 mmol/l.

Wat is verhoogd calciumgehalte in het bloed?

Een verhoogd calciumgehalte in het bloed is dikwijls een toevallige vondst bij een routinebloedonderzoek. Het kan een hele waaier aan klachten en aandoeningen veroorzaken: Aan de hand van een bloedonderzoek dat de calcium- en PTH-concentratie bepaalt, stelt de arts een objectieve diagnose.

Wat zijn de symptomen van een te hoog calciumgehalte?

Symptomen van een te hoog calciumgehalte. De symptomen van een hoog calciumgehalte in het bloed kunnen variëren van geen klachten tot vage klachten van vermoeidheid. Als de hoeveelheid calcium veel te hoog is, kun je last krijgen van de volgende symptomen en klachten: Misselijkheid. Obstipatie . Veel plassen.

Wat kan te veel calcium veroorzaken?

Te veel calcium in je bloed kan echter een hele waaier aan klachten en aandoeningen veroorzaken: nier- en blaasstenen, meer dorstgevoel, veelvuldig plassen, tekenen van uitdroging, ingevallen ogen, verlies van elasticiteit van de huid; concentratieverlies, neiging tot depressie, tekenen van dementie, verwardheid.

Wat is de oorzaak van calciumgebrek?

Een van de meest voorkomende symptomen van calciumgebrek is spierpijn, spiertrekkingen en spierkrampen (in armen, handen, benen, voeten en tenen). Gebrek aan voldoende calcium zorgt ervoor dat zenuwcellen extra gevoelig worden, wat leidt tot plotselinge spierkrampen en pijn.