Inhoudsopgave
Wat betekent moederplanten?
Een moederplant is een plant waarvan je stekjes maakt. Een stekje is een (zij)takje met wat blad dat je van de moederplant afsnijdt. Met stekjes zorg je voor de volgende generatie planten. Het is belangrijk dat je moederplant van hoge kwaliteit is, omdat de stekjes dezelfde genen als hun moederplant hebben.
Hoeveel stekken haal je uit een moederplant?
🌱 Hoeveel Stekken Kun Je Nemen van een Moederplant? Dit hangt af van het formaat, de gezondheid en de leeftijd van je plant. We raden aan om slechts 2-3 stekken per keer te nemen van kleine, jonge moederplanten. Van grote, bossige moederplanten kun je daarentegen gemakkelijk 6-8 stekjes per keer nemen.
Hoe maak je moederplanten?
Bloei je testplanten af, verwijder de mannelijke planten en bijbehorende stekken zodra je het geslacht ziet. Bepaal na de oogst welke plant het beste fenotype is en kies de bijbehorende stek als moeder. De rest van de stekken kunnen weg. Laat je uitverkoren stek verder groeien, dit is je moederplant.
Hoe knip je een moederplant?
Wanneer je stekken gaat snijden kun je gebruik maken van standaard scheermessen. Het blad moet zeer scherp zijn om het takje netjes af te snijden zonder de moederplant te beschadigen. Zorg ervoor dat de moederplant groot en sterk is met een groot aantal zijtakken.
Wat is een Moerplant?
Moerplant. Het telen van de onderstammen voor de teelt van de fruitbomen. De onderstammen van appel, peer en pruim worden op moerbedden vermeerderd. Zie ook vermeerderen van fruitsoorten en onderstammen.
Welke kamerplanten kun je stekken?
Deze kamerplanten zijn makkelijk te stekken en zo doet u dat
- Aloë Vera.
- Ananasplant.
- Bananenplant.
- Basilicum.
- Chinees lantaarnplantje: Ceropegia woodii.
- Citroengeranium: Pelargonium graveolens.
- Dolfijnenplant: Senecio peregrinus.
- Gatenplant: Monstera deliciosa.
Wat is een Moerbed?
Moerbedden. De moerbedden zijn het basismateriaal van de onderstammenteelt. Als de temperatuur in het voorjaar oploopt, worden de ruggen van de moerbedden weer afgeploegd. Zo komen ze vrij te liggen, waardoor ze weer kunnen uitlopen.