Hoe weet je of je een stollingsziekte hebt?

Hoe weet je of je een stollingsziekte hebt?

Gadisseur: ‘Bij mensen die heel gemakkelijk blauwe plekken of moeilijk te stoppen neusbloedingen krijgen, of vrouwen die heel heftig menstrueren, is het altijd mogelijk dat ze de ziekte hebben. Zeker als die problemen vaker in de familie voorkomen. Velen weten niet dat ze de aandoening hebben.

Welke erfelijke stollingsstoornissen zijn er?

Onze leden hebben verschillende stollingsstoornissen: hemofilie, de ziekte van Von Willebrand, een plaatjesstoornis of een factor deficiëntie. Deze stollingsstoornissen hebben de erfelijkheid met elkaar gemeen, mensen worden er mee geboren.

Wat is een verhoogde bloedingsneiging?

Bij een verhoogde bloedingsneiging kunnen oppervlakkige bloedingen ontstaan in de huid en slijmvliezen of diepe bloedingen in de spieren. Bloedingen in de huid en slijmvliezen zijn meestal te wijten aan een probleem met de bloedplaatjes of met de bloedvatwanden.

Wat te doen bij Bloedstollingsproblemen?

In de praktijk wordt de stolling tegengegaan op twee manieren: Door inname van bloedplaatjesremmers, zoals aspirine: dit gaat de bloedstolling slechts in beperkte mate tegen. Het verhindert dat de bloedplaatjes aan elkaar kleven en remt zo de vorming van een bloedklonter.

Is trombose een stollingsziekte?

Erfelijkheid. Er zijn erfelijke afwijkingen die het evenwicht tussen stollen en niet-stollen verstoren. Dan worden bepaalde stollingseiwitten niet voldoende aangemaakt en is het risico op trombose verhoogd. Een voorbeeld van een aangeboren en erfelijke stollingsziekte is factor V Leiden.

Wat is een Stollings stoornis?

Een stollingsstoornis is een bloedziekte waarbij het bloed niet (goed) stolt. Mensen met een stollingsstoornis hebben daardoor een verhoogde bloedingsneiging, dat betekent dat ze meer kans hebben op een bloeding. Bijvoorbeeld blauwe plekken en tandvlees- en slijmvliesbloedingen.

Wat is een Puntbloeding?

Petechiën (purpura, puntbloedingen) In het kort: Petechiën zijn kleine, roodpaarse puntjes in de huid, die je niet kunt wegdrukken. Deze puntjes kunnen heel onschuldig zijn, maar ook duiden op een ernstige aandoening of het gevolg zijn van medicijngebruik.

Wat is een normale stollingswaarde?

De normale stollingssnelheid (protrombinetijd) ligt tussen de 11 en 14 seconden, daarbij hoort een bloedstollingswaarde – INR-waarde – van ± 1. Heeft iemand een INR-waarde van 2? Dat betekent dat zijn of haar bloed dus twee keer zo langzaam stolt.

Wat is een trombus?

Bij trombose raakt een bloedvat verstopt door een bloedstolsel. Trombose in de aders komt het meeste voor in de benen, een trombosebeen. Als een stolsel losschiet, kan dit leiden tot een longembolie.