Wat is niet proliferatieve diabetische retinopathie?

Wat is niet proliferatieve diabetische retinopathie?

Glasvochtoperatie (vitrectomie) > Bij niet-proliferatieve diabetische retinopathie lekken de bloedvaatjes in het netvlies vocht, vet en bloed. Dit hoopt zich op in het netvlies, maar kan voor een deel ook in het glasvocht terechtkomen. Glasvocht zit tussen de ooglens en het netvlies in.

Welke chronische aandoening is berucht om het ontstaan van retinopathie?

Suikerziekte (diabetes mellitus) kan beschadigingen aan het netvlies veroorzaken. Dit kan gebeuren zonder dat in eerste instantie het zien wordt aangetast. Deze beschadigingen noemen we diabetische retinopathie.

Wat veroorzaakt retinopathie en daarmee slechtziendheid bij diabetes patiënten?

Oorzaak. Diabetische retinopathie is een complicatie van suikerziekte waarbij er veranderingen optreden in de bloedvaten van het netvlies. Het netvlies wordt slechter voorzien van zuurstof waardoor er groeifactoren vrij komen, die als een stimulans werken voor het vormen van nieuwe vaten.

Wat is proliferatieve retinopathie?

De wand van de kleine bloedvaten kan veranderen, waardoor vocht en bloed kunnen gaan lekken. Dit heet exsudatieve retinopathie. Daaropvolgend kunnen nieuwe bloedvaten worden gevormd: proliferatieve retinopathie. Deze nieuwe bloedvaatjes zijn erg broos en kunnen daardoor gemakkelijk bloedingen in het oog veroorzaken.

Wat is Neovasculair glaucoom?

Als de periferie van het netvlies onvoldoende wordt doorbloed dan stimuleren bepaalde stoffen in het lichaam de groei van nieuwe, helaas inferieure bloedvaatjes in de in het begin nog zichtbare oogkamerhoek.

Wat is hypertensieve retinopathie?

Onder hypertensieve retinopathie verstaan we netvliesafwijkingen ten gevolge van een verhoogde bloeddruk in de bloedvaten van het netvlies. Kenmerkend voor deze aandoening zijn bloedingen in het netvlies die ontstaan zijn door hypertensieve veranderingen en arteriosclerotische veranderingen.

Hoe ontstaat retinopathie?

Oorzaken van retinopathie Bij diabetes kunnen de wanden van de bloedvaten zwakker worden. Dit gebeurt in het hele lichaam, dus ook in de dunne bloedvaatjes in het oog. Door de beschadigingen in de bloedvaatjes ontstaan kleine bloedinkjes op het netvlies (dot-bloedinkjes) en ongewone vaatkronkeltjes (micro-aneurysma’s).

Welke complicaties van diabetes kunnen de visus aantasten?

Welke oogproblemen zijn er?

  • Een troebele ooglens (staar).
  • Hoge druk van de oogbol (glaucoom).
  • Dubbelzien door beschadiging van zenuwen in het oog.
  • Verandering van de vorm van de ooglens.
  • Aantasting van het hoornvlies.
  • Vochtophoping in het middelste deel van het netvlies (macula oedeem).

Wat wordt verstaan onder diabetische retinopathie?