Inhoudsopgave
Wat doet RhoGAM?
De anti-D (Rh)- immunoglobulinen in RhoGAM Ultra-Filtered PLUS zullen dan de vreemde Rh(D)-positieve rode bloedcellen onmiddellijk vernietigen. Het eigen immuunsysteem wordt dan dus niet aangezet om zelf antilichamen aan te maken.
Waarom anti D bij 30 weken?
U bent Rhesus D-negatief en uw kind is Rhesus D-positief. De kans bestaat dat u antistoffen maakt tegen het bloed van uw kind. U krijgt daarom in week 30 van uw zwangerschap een injectie met anti-Rhesus D-antistoffen. De injectie maakt de kans erg klein dat u zelf antistoffen gaat vormen die de baby ziek kunnen maken.
Hoe snel anti D na bevalling?
Kind is ook Rhesus D-negatief. Kind is Rhesus D-positief. U krijgt een anti-D prik in week 30 en na de bevalling. Uw kind krijgt geen bloedarmoede of geelzucht.
Waarom geef je anti-D?
De anti-D zorgt ervoor dat de rode bloedcellen van de baby die terechtgekomen zijn in het bloed van de moeder, worden vernietigd. Het lichaam van de moeder maakt daardoor geen afweerstoffen tegen het Rhesus D-antigeen aan. Zo kunnen we voorkomen dat uw baby ziek wordt.
Hoe lang werkt RhoGAM?
Kinetische gegevens
T max | i.m. 2–4 dagen. |
---|---|
Eliminatie | door mononucleaire fagocyten in het RES. |
T 1/2el | 3–4 weken. |
Hoe snel anti-D na bevalling?
Hoe anti-D toedienen?
Anti-RhD-Ig bij voorkeur in week 30 toedienen (niet eerder), zodat het de gehele verdere zwangerschapsduur werkzaam is. Toediening moet gebeuren bij een zwangerschapsduur van uiterlijk 31weken + 6 dagen.
Wat is Irregulaire antistoffen?
Irregulaire antistoffen zijn normaal niet in het bloed aanwezig. Het zijn afweerstoffen tegen andere bloedgroepen dan A en B. Ze kunnen ontstaan na een bloedtransfusie of na een zwangerschap.
Is bloedgroep A positief zeldzaam?
36,6% van de Nederlandse bevolking heeft bloedgroep A-positief (A+). Deze bloedgroep komt dus vaak voor. Als je bloedgroep A-positief hebt, dan kunnen patiënten met bloedgroep A-positief en AB-positief jouw gedoneerde bloed ontvangen.
Hoe vaak komt Rhesus C negatief voor?
2.3. Ongeveer 18% van alle zwangere heeft bloedgroep Rhesus c negatief. Soms maken vrouwen met deze bloedgroep Rhesus c antistoffen tegen het bloed van de baby als deze bloedgroep Rhesus c positief heeft.
Hoe vaak komt bloedgroep O positief voor?
Bloedgroep O-positief 38,2% van de Nederlandse bevolking heeft bloedgroep 0-positief (0+). Deze bloedgroep komt het vaakst voor in ons land. Als je bloedgroep 0-positief hebt, dan kunnen patiënten met bloedgroep 0-positief, A-positief, B-positief en AB-positief jouw gedoneerde bloed ontvangen.
Wat betekent rhesus D positief?
Rhesusfactor betekenis De rhesusfactor (Rh) is een eiwit dat op de oppervlakte van de rode bloedcellen kan zitten en daarmee je bloedgroep bepaalt. Als de rhesusfactor op je rode bloedcellen zit, ben je rhesus positief. Dit is het geval bij 85% van de mensen. Als de factor ontbreekt, ben je rhesus negatief.
Wat wordt door Irregulaire antistoffen afgebroken?
Irregulaire antistoffen van de moeder komen tijdens de zwangerschap via de placenta bij het kind terecht. Niet alle irregulaire antistoffen hebben gevolgen voor het kind, maar sommige kunnen het bloed van de kind geleidelijk afbreken, waardoor het na de geboorte meer kans heeft om geel te worden.
Wat is Bloedgroepantagonisme?
Bij bloedgroepantagonisme zijn er specifieke verschillen tussen de bloedgroepen van moeder en kind. Moeder maakt dan tijdens de zwangerschap antistoffen tegen de bloedgroep van haar baby aan en geeft deze via de placenta door. Deze antistoffen breken de rode bloedcellen van de baby af waardoor veel bilirubine vrijkomt.