Inhoudsopgave
Wat zijn de Farynxbogen?
15.1.1 Mondholte De grenzen van de orofaryngeale istmus zijn de voorste farynxboog, de overgang van het harde naar het zachte gehemelte en de papillae vallatae op de overgang van het voorste twee derde naar het achterste een derde deel van de tong (de tongbasis).
Waar kruisen de Voedsel en luchtweg elkaar?
De keelholte ligt direct achter de mondholte en (bij mensen) meteen onder de nasofarynx. Aan de onderzijde gaat de keelholte over in de slokdarm. Het is de plaats waar de route van het ademhalingsstelsel (richting de luchtpijp en verder naar de longen) en de route van de spijsvertering elkaar kruisen.
Waar kruisen luchtweg en Spijsweg elkaar?
Pharynx, – neuskeelholte, de holte, die zich achter den neus en de mondholte bevindt. In den p. kruisen ademhalings- en spijsweg elkaar; de ademhalingslucht komt uit de neusholte en gaat naar de luchtpijp; het voedsel komt uit de mondholte en gaat naar den slokdarm, die achter de luchtpijp gelegen is.
Wat zijn de valse stembanden?
In het strottenhoofd zijn naast de ware stemplooien ook valse stemplooien aanwezig. Deze liggen boven de ware stembanden en hebben dus met name een ondersteunende functie in het afsluiten van het strottenhoofd bij verslikken (aspiratie).
Waaruit bestaat de ring van Waldeyer?
Rachenring, ring die wordt gevormd door de keel tons illen, de tongamandelen en het tussenliggende lymfoïde weefsel, genoemd naar de Berlijnse anatoom Heinrich Wilhelm Gottfried von Waldeyer-Hartz (1836-1921).
Waar sluit de keelholte aan de onderzijde op aan?
De slokdarm is een buisvormig orgaan en zit tussen de keelholte en de maag. De slokdarm is ongeveer 30 centimeter lang. De slokdarm verplaatst het eten van de mond naar de maag. Een andere naam voor de slokdarm is oesofagus.
Welke structuur is onderdeel van het strottenhoofd?
Het bekendste onderdeel van het strottenhoofd zijn de stembanden. Hierboven ligt het strotklepje. Het strottenhoofd heeft een stevig skelet van kraakbeen. Bij mannen is dit goed zichtbaar in de vorm van de adamsappel.
Wat is je tonsil?
De keelamandelen of tonsillen bevinden zich in de keelholte en werken als een soort filter die binnenkomende ziektekiemen kunnen bestrijden. Keelamandelen kunnen herhaaldelijk ontsteken of zelfs voortdurend ontstoken zijn. We spreken dan van tonsillitis of angina tonsillaris.