Inhoudsopgave
Wat doet een gynaecoloog tijdens de zwangerschap?
De gynaecoloog begeleidt risicovolle zwangerschappen en zwangerschappen met complicaties. Deze arts doet ook ingrepen zoals een kunstverlossing of een keizersnede. Er zijn veel verschillende redenen waarom je bij een gynaecoloog terecht kan komen voor zwangerschapsbegeleiding.
Welke testen worden gedaan tijdens zwangerschap?
Tijdens uw zwangerschap kunt u bloedonderzoek, een echo-onderzoek en de NIPT laten doen. Na de geboorte wordt bij de baby onder andere het gehoor getest en bloed afgenomen (hielprik). Deze testen onderzoeken of de baby ziekten of aandoeningen heeft.
Wat gebeurt er als de placenta niet goed functioneert?
Als de placenta heel slecht werkt, kan er zuurstoftekort optreden. Dit heeft uiteindelijk wel ernstige gevolgen voor de baby. Als de baby onvoldoende gegroeid is, moet je vaker naar de gynaecoloog voor controle. Hoe langer de baby in je buik kan blijven, hoe beter.
Wat gebeurt er bij eerste afspraak gynaecoloog zwangerschap?
Tijdens deze eerste zwangerschapscontrole wordt de zwangerschap bevestigd, en maken we een (vaginale) echografie om te zien hoeveel baby’s er zijn, hoe groot de baby(‘s) is/zijn en of het/de hartje(s) kloppen. Tijdens de eerste controle controleert de gynaecoloog ook uw gewicht, uw bloed en uw urine.
Wat zijn de taken van een gynaecoloog?
Als gynaecoloog ben je gespecialiseerd in het begeleiden en behandelen van vrouwenaandoeningen en -ziektes. Je houdt je bezig met gynaecologie (menstruatiestoornissen of hormoonbehandelingen), onvruchtbaarheid, verloskunde, urogynaecologie (incontinentieproblemen) en oncologie. Soms zul je ook chirurgisch ingrijpen.
Wat is een flowmeting zwangerschap?
Bij een flowmeting wordt gekeken naar de bloeddoorstroming in diverse vaten van uw kindje (hoofd, romp en navelstreng) en in de baarmoederslagader. Bij IUGR die is veroorzaakt door een verminderde placentafunctie, is aan de uitslag van de flowmeting te zien dat het kindje bijvoorbeeld aan het ‘herverdelen’ is.