Welke leeftijd komt MS het meeste voor?

Welke leeftijd komt MS het meeste voor?

De ziekte treft vooral jong volwassenen tussen de 20 en 40 jaar. Maar MS kan ook al op kinderleeftijd ontstaan, of na het 50ste levensjaar. MS komt vaker bij vrouwen voor dan bij mannen (verhouding 3:1). In Nederland komt MS bij ongeveer 1 op de 1000 mensen voor.

Wat is de levensverwachting van MS-patiënten?

MS-patiënten hebben thans beslist een betere levensverwachting dan 50 jaar geleden. Recente statistieken tonen aan dat die levensverwachting bij mannen gemiddeld met 6 jaar is ingekort, en bij vrouwen met 4 jaar in vergelijking met de sterftetafels voor de gehele bevolking.

Wat kun je doen met MS?

Heb je MS, dan kun je een heleboel dingen nog doen. Sommige mensen met MS krijgen kinderen, werken tot hun pensioen en rennen marathons. Het is mogelijk om te leven zoals veel andere mensen doen. Een gezonde levensstijl en positieve mentaliteit zijn belangrijk.

Wat zijn de meest voorkomende MS-gevallen?

Zij vertegenwoordigen ongeveer 5 % van alle MS-gevallen, en bij deze vorm gaat het voornamelijk om meisjes. De ziekte breekt meestal op zeer brutale wijze uit, met als voornaamste verschijnselen stoornissen van het gezichtsvermogen en verlamming van de benen. Die klinische tekenen worden soms voorafgegaan door koorts, hoofdpijn en braken.

Welke vorm van MS komt het minst voor?

Primair Progressieve Multiple Sclerose De minst voorkomende vorm van multiple sclerose is Primair Progressieve MS – PPMS. Deze vorm treft tussen 10% en 15% van de patiënten en vooral degenen bij wie de aandoening na hun 40e levensjaar is opgetreden. PPMS kent de karakteristieke opflakkeringen niet.

Hoe snel ga je achteruit met MS?

Bij zo’n twintig procent van mensen met MS begint MS direct in de tweede fase. Langzaamaan verergeren je klachten, afgewisseld met stabielere perioden. Meteen vanaf het begin. Je gezondheid gaat steeds achteruit en je hebt duidelijke terugvallen.

Kan je in bloed zien of je MS hebt?

Soms vragen mensen zich af of je MS in het bloed kunt zien. Het is (nog) niet mogelijk om de diagnose MS te stellen door alleen een bloedtest. Wel zijn er cellen en stoffen in het bloed aanwezig die een afspiegeling vormen van de ziekteactiviteit. Deze worden ook wel biomarkers genoemd.

Is MS altijd progressief?

Bij ongeveer 65 procent van de mensen met relapsing remitting MS gaat de MS binnen 20 jaar over in secundair progressieve MS. Voor de overige 35 procent geldt dit niet. Zij krijgen minder last van aanvallen, maar blijven klachten houden. Deze nemen niet of nauwelijks in ernst toe.