Waar is Mars te zien?
Met het blote oog is Mars vanop de Aarde waar te nemen als een duidelijk oranje-rode “ster”. De planeet staat het dichtst bij de Aarde in de periode rond de oppositie, en het verst van de Aarde bij conjunctie met de zon, wanneer de twee planeten zich aan tegenovergestelde kanten van de zon bevinden.
Hoe is Mars rood?
Als je door een telescoop kijkt, zie je dat het oppervlak van Mars erg rood is. Hoe kan het dat Mars zo rood is? Dat heeft te maken met ijzer in de bodem van Mars. IJzer roest als er water en zuurstof bijkomt.
Wat is op Mars geland?
Een marslanding is een landing van een ruimtevaartuig op het oppervlak van Mars. De eerste landing op Mars vond plaats op 2 december 1971 (de Mars 3 van de Sovjet-Unie). In alle gevallen ging het tot nu toe bij een landing op Mars om een onbemande ruimtesonde.
Wat is de dampkring van Mars?
De dampkring van Mars is veel dunner dan de dampkring van de aarde. De zwaartekracht is op Mars veel kleiner. Als je op aarde 50 kilo weegt, weeg je op Mars maar 19 kilo! Op Mars woont niemand. Op aarde wel 7 miljard mensen! Op Mars is amper zuurstof te vinden. Op de aarde (gelukkig) wel!
Wat is het weer op Mars?
Het weer is niet bepaald lekker op Mars. De temperatuur van de atmosfeer, die vrijwel volledig bestaat uit koolstofdioxide, schommelt zo tussen de min 140 en 20 graden Celsius. Bovendien is de luchtdruk er nog geen procent van die hier op aarde.
Hoe kan het leven op Mars mogelijk zijn?
Zoals hierboven al is gezegd kan leven op Mars mogelijk zijn als er eten, onderdak, zuurstof, kleding en water is voor mensen. Water is heel belangrijk. Tot nu toe is er nog geen water in vloeibare vorm gevonden op Mars. Wel is gevonden dat vroeger vloeibaar water aanwezig moet zijn geweest.
Mars is vooral goed zichtbaar gedurende enkele maanden rond zijn opposities. De planeet Mars is op dit moment niet of nauwelijks zichtbaar, doordat deze zich te dicht bij de Zon bevindt. De afstand tussen de planeet en de Zon bedraagt weliswaar 48°, maar de planeet staat vrijwel alleen bij daglicht boven de horizon.