Inhoudsopgave
- 1 Wat is een verbranding met een vloeibare brandstof?
- 2 Wat is de meest voorkomende verbranding?
- 3 Hoe verbranden gasvormige brandstoffen sneller dan andere brandstoffen?
- 4 Wat is de vervuiling van fossiele brandstoffen?
- 5 Wanneer vindt onvolledige verbranding plaats?
- 6 Wat zijn koolstofverbindingen?
- 7 Wat is de formule van verbranding?
- 8 Wat is de dichtheid van benzine?
- 9 Wat is de verbrandingswarmte van een chemische stof?
- 10 Wat is de energetische waarde van een brandstof?
- 11 Wat is een koolwaterstof?
- 12 Wat zijn de meest gebruikte aromatische koolwaterstoffen?
Wat is een verbranding met een vloeibare brandstof?
Ingewikkelder is de verbranding met een vloeibare brandstof. In de regel moet die brandstof eerst tot een gas of tot een nevel overgaan voordat verbranding kan optreden. Zo zal benzine of diesel verstoven worden in een verbrandingskamer. Ook stookolie zal verdampen door de hitte van de verbranding.
Wat is de meest voorkomende verbranding?
De eenvoudigste verbranding is die van gasvormige brandstoffen. Zowel de brandstof als de oxidator (doorgaans zuurstof in lucht) zijn dan gasvormig, zodat ze goed mengen en homogeen reageren. Goed bekend is aardgas als brandstof. De meest voorkomende reactie bij deze verbranding is: CH 4 + 2 O 2 → CO 2 + 2 H 2 O.
Wat is een onvolledige verbranding?
Onvolledige verbranding. Onvolledige verbranding vindt plaats als er te weinig zuurstof aanwezig is. Dan kan de brandstof niet goed reageren met zuurstof. Hierdoor binden minder zuurstof-deeltjes zich aan de deeltjes van de brandstof dan mogelijk is.
Hoe verbranden gasvormige brandstoffen sneller dan andere brandstoffen?
De ene brandstof verbrand sneller als de andere. Gasvormige brandstoffen verbranden veel sneller als vloeibare brandstoffen, omdat gas gemakkelijk met zuurstof mengt en vloeibare brandstoffen eerst moeten verdampen. Als er een onvolledige verbranding plaats vind dan verbranden niet deeltjes. Er blijven onverbrande resten over.
Wat is de vervuiling van fossiele brandstoffen?
Bij de verbranding van deze fossiele brandstoffen komt CO2 vrij, bovendien veroorzaken ze vervuiling. Veruit de meeste energie die we gebruiken (circa 93 procent) komt van fossiele brandstoffen: aardolie, aardgas en kolen. Deze fossiele brandstoffen zijn verantwoordelijk voor de uitstoot van broeikasgassen, en bovendien veroorzaken ze de nodige
Wat is een reactievergelijking?
Reactievergelijking. Een reactievergelijking is een symbolische voorstelling van een chemische reactie of een kernreactie, waarin wordt aangegeven welke reagentia reageren tot welke producten, en in welke verhoudingen. Het is de bedoeling het aantal atomen aan beide zijden van de reactiepijl gelijk te maken door de coëfficiënten…
Wanneer vindt onvolledige verbranding plaats?
Onvolledige verbranding vindt plaats als er te weinig zuurstof aanwezig is. Dan kan de brandstof niet goed reageren met zuurstof. Hierdoor binden minder zuurstof-deeltjes zich aan de deeltjes van de brandstof dan mogelijk is. Het kan ook zijn dat de brandstof niet helemaal in moleculen wordt gesplitst, maar in grotere delen blijft zitten.
Wat zijn koolstofverbindingen?
Koolstofverbindingen vormen de basis voor al het leven op aarde. De koolstof-stikstofcyclus is een van de processen die in de zon en andere sterren energie levert. Koolstof werd niet gevormd bij het ontstaan van het heelal (in de Big Bang) vanwege het feit dat er drie botsingen tussen alfadeeltjes (heliumkernen) nodig zijn om koolstof te vormen.
Wat is koolstof eigenlijk?
Koolstof werd al in de prehistorische oudheid ontdekt en gebruikt in de vorm van houtskool, dat bereid werd door organisch materiaal (meestal hout) te verhitten in een zuurstofarme omgeving. Het Engelse carbon is dan ook afgeleid van het Latijnse woord voor houtskool. Ook diamant, een andere allotroop van koolstof, is al lang bekend.
Wat is de formule van verbranding?
– De formule van verbranding is: Brandstof + zuurstof => water + koolstofdioxide + energie Verbranding bij een kaars: Kaarsvet + zuurstof => water + koolstofdioxide + energie.
Wat is de dichtheid van benzine?
Lucht bestaat voor pakweg 20 % van zijn volume uit O 2. De dichtheid van benzine is ca. 0.7 gram per liter. Dus voor 1 liter benzine mag je uitgaan van 600 gram C en 100 gram H atomen. Dat is dus 50 mol C en 100 mol H atomen. Per C atoom heb je 1 O 2 -molecuul nodig. Per 4 H-atomen ook 1 O 2 molecuul.
Wat is het woord benzine?
Het woord benzine heeft niets te maken met de Duitse uitvinder van de automobiel, Carl Benz. Het woord is uiteindelijk op nogal gecompliceerde wijze afkomstig van benzoë, de hars van de benzoëboom.
Wat is de verbrandingswarmte van een chemische stof?
De verbrandingswarmte van een chemische stof is de energie, vaak in de vorm van warmte, die bij de verbranding van die stof vrijkomt. De verbrandingswarmte wordt vaak aangegeven in joule per kilogram (J kg −1, bij vaste stoffen) of in joule per kubieke meter (J m −3, bij vloeistoffen en gassen).
Wat is de energetische waarde van een brandstof?
Waterstof van 10,8 MJ per m 3. De energetische waarde van een vloeibare of vaste brandstof wordt uitgedrukt in megajoule per kilogram. Zo heeft kerosine een calorische waarde van 46,5, en droog, harsvrij hout van rond de 19 MJ/kg. Ook de brandbaarheid van stoffen wordt in een energetische waarde uitgedrukt.
Wat zijn de eenvoudigste koolwaterstoffen?
De eenvoudigste koolwaterstoffen bevatten alleen lineaire koolstof-koolstofbindingen, zonder ringen. Dit zijn de zogenaamde alkanen of alifatische koolwaterstoffen. De algemene formule voor alkanen is C n H 2n+2. Deze verbindingen heten verzadigd, omdat er geen dubbele bindingen in voorkomen.
Wat is een koolwaterstof?
Koolwaterstof. Koolwaterstoffen zijn organische verbindingen van uitsluitend waterstof (H) en koolstof (C). Heel veel polymeren zijn koolwaterstoffen. De eenvoudigste koolwaterstoffen zijn de alkanen. Een alkaan is een verzadigde koolwaterstof, dat wil zeggen dat het de maximale hoeveelheid waterstofatomen (H) heeft opgenomen.
Wat zijn de meest gebruikte aromatische koolwaterstoffen?
De belangrijkste, meest toegepaste aromatische koolwaterstoffen zijn benzeen en zijn derivaten, zoals tolueen, ethylbenzeen, xyleen of fenol (hydroxybenzeen). Stoffen met meerdere aaneengeschakelde aromatische systemen heten polycyclische aromatische koolwaterstoffen (pak).
Welke brandstoffen bestaan uit fossiele brandstoffen?
Enkele voorbeelden zijn: aardolie en de daaruit afgeleide motorbrandstoffen (benzine, diesel, lpg en kerosine) aardgas (cng en lng) biobrandstof of biomassa, verzamelnamen voor verschillende soorten brandstoffen van organische oorsprong, welke niet uit fossiele brandstoffen bestaan, zoals