Inhoudsopgave
Wat zijn de effecten van alcohol op het lichaam?
Een aantal bekende korte termijn effecten van alcoholgebruik zijn een slechter geheugen of een black out (tijdelijke geheugenstoornis), negatieve invloed op conditie en sportprestaties, alcoholvergiftiging, agressie en ongelukken.
Is je bloed dunner door alcohol?
Er worden minder bloedplaatjes aangemaakt en ze leven korter. Ook de functie van de bloedplaatjes neemt af waardoor het bloed “dunner” wordt. Iemand die alcohol in zijn bloed heeft, bloedt dus langer. In de volksmond heet dit dan dat het bloed dunner is.
Wat doet alcohol met je lichaam?
Wat doet alcohol met je lichaam? Korte termijn effecten: Het drinken van alcohol heeft veel effect op je lichaam. Via je maag komt alcohol in je bloed terecht en wordt op die manier verspreid door je hele lichaam. Op deze manier komt alcohol ook in je hersenen terecht. Alcohol verdooft je hersenen.
Waarom drinken mensen te veel alcohol?
Wie regelmatig te veel drinkt loopt kans op ernstige schade aan deze organen op de lange termijn. Uit onderzoek blijkt ook dat mensen die veel drinken een verhoogd risico op kanker hebben. En alcohol is ook van invloed op de sekshormonen en spieren. Wie alcohol drinkt, wordt geadviseerd het gebruik te beperken.
Wat is de oorzaak van alcoholgebruik?
Bij alcoholgebruik wordt inderdaad vocht aan je lichaam onttrokken. Dit komt doordat er door veel drinken de aanmaak van een hormoon afgeremd wordt dat veel plassen tegengaat. Men plast dus na een flinke drinkpartij meer vocht uit dan er gedronken is. Dat je bloed door alcohol “dunner” wordt heeft niets met vocht in je lichaam te maken.
Wat zijn de gevolgen van alcohol voor de hersenen?
Naast het verdoven van de hersenen zijn er nog meer gevolgen voor het lichaam door het gebruik van alcohol. Doordat alcohol veel calorieën bevat wordt je er dik van. Verder zit er in drankjes en mixjes vaak veel suiker. Naast veel calorieën vertraagt alcohol ook de afbraak van bijvoorbeeld voedsel, hierdoor wordt je sneller dik.
Alcohol drinken vergroot de kans op slokdarmkanker, mondkanker, keelkanker, strottenhoofdkanker, leverkanker, darmkanker en borstkanker (bij vrouwen). Hoe meer iemand drinkt, hoe groter de kans op kanker. Alcohol kan ook verschillende ziektes aan de lever veroorzaken, zoals leverontsteking en levercirrose.
Hoe kan een alcoholverslaving ontstaan?
Alcoholverslaving ontstaat langzaam. Je drinkt dagelijks, uit gewoonte of om bepaalde klachten te onderdrukken. Alcoholverslaving is erfelijk. Deze genetische gevoeligheid speelt een rol bij het ontstaan van alcoholverslaving of problematisch gebruik.