Inhoudsopgave
Waar moet een aangifte aan voldoen?
Bij een aangifte moet u altijd uw gegevens aan de politie doorgeven. Een melding kunt u wel anoniem doen. U meldt anoniem een misdrijf of dader bij Meld Misdaad Anoniem. Uw naam wordt niet opgeschreven, er is geen nummerherkenning en het telefoongesprek wordt niet opgenomen.
Wie is bevoegd een verdachte staande te houden en waarnaar mag er bij een staande houding gevraagd worden?
Op grond van artikel 52 van het Wetboek van Strafvordering is iedere opsporingsambtenaar bevoegd om bij een redelijk vermoeden van schuld aan een strafbaar feit een verdachte staande te houden om naar zijn personalia te vragen.
Wie is volgens het Wetboek van Strafvordering bevoegd tot het staande houden van een verdachte?
Op grond van artikel 53 van het Wetboek van Strafvordering is bij ontdekking op heterdaad iedereen bevoegd een verdachte aan te houden. De aangehoudene moet wel “onverwijld” aan de politie worden overgedragen.
Hoe werkt een aangifte?
Als u ons laat weten dat u of iemand anders slachtoffer bent van een misdrijf, dan kunnen wij dit opschrijven in een ‘proces-verbaal van aangifte’. Hiermee vraagt u aan ons om een onderzoek te starten. Ook als we geen verdachte vinden, heeft het zin om aangifte te doen. Dan weten we waar welke misdrijven plaatsvinden.
Kan een instelling aangifte doen?
Doe altijd aangifte met de adresgegevens van de instelling. Maak dus geen privéadres bekend. De medewerker doet aangifte van het incident met de adresgegevens van de instelling. De leidinggevende doet aangifte van het incident met de adresgegevens van de instelling.
Wat gebeurt er als iemand aangifte doet?
Door aangifte te doen laat u de politie weten dat er een misdrijf is gepleegd. Zij kunnen dan een onderzoek starten naar het strafbare feit. Dit is nodig om de dader te vinden. Ook heeft u meer kans op schadevergoeding als u aangifte doet.