Inhoudsopgave
Wat is er tegen gameverslaving te doen?
Hoe voorkom je dat je gameverslaafd raakt?
- Bedenk hoeveel uur je van jezelf mag gamen en wanneer.
- Zorg voor genoeg afleiding en verzin andere leuke dingen om te doen.
- Bedenk van te voren wat je gaat zeggen als je gevraagd wordt langer door te spelen.
- Doorbreek het patroon en speel een paar dagen in de week niet.
Wat is de oorzaak van een gameverslaving?
Een veelvoorkomende oorzaak van een gameverslaving is het willen ontvluchten van problemen in de echte wereld. Over het algemeen zijn eenzame jongeren met weinig zelfvertrouwen en geringe sociale vaardigheden vatbaarder voor een gameverslaving. Een gameverslaving houdt meer in dan een x aantal uren per dag gamen.
Wat gebeurt er als je stopt met gamen?
Wanneer je stopt met excessief gamen, kun je allerlei psychische, lichamelijke en sociale problemen ervaren. Deze zijn tijdelijk: je hersenen moeten wennen aan een nieuwe situatie zonder gameverslaving. Afkickverschijnselen van het stoppen met gamen zijn: Somberheid.
Waar kan je terecht bij problemen van gamen?
Voor alle vragen over gamen, drank, drugs, pillen en gokken kan je terecht bij de DrugLijn. De DrugLijn staat in voor informatie, een luisterend oor, een eerste advies en doorverwijzing. Www.druglijn.be/gamen biedt gamers een anonieme en gratis zelftest die helpt nagaan hoe riskant gamegedrag is.
Waar hulp zoeken bij gamen?
De website www.gameninfo.nl en de Gamen Infolijn (0900-1995) zijn onafhankelijke informatiekanalen met actuele, wetenschappelijk onderbouwde informatie over problematisch gamen en gameverslaving. De website en telefoonlijn bieden: Algemene informatie over recreatief gamen, problematisch gamen en gameverslaving.
Wat zijn afkickverschijnselen van gamen?
Afkickverschijnselen van het stoppen met gamen zijn: Somberheid. Een gevoel van leegte. Eenzaamheid.