Wat is thalassofobie?

Wat is thalassofobie?

Angst voor de zee of oceaan wordt ’thalassofobie’ genoemd. Mensen die bang zijn voor de diepte van het water hebben een ‘bathofobie’. “Maar eigenlijk komt het op het hetzelfde neer,” zegt klinisch psycholoog Ariane Faas: angst voor wat er onder het water zit.

Hoeveel mensen hebben thalassofobie?

Ook is het niet bekend hoeveel mensen last hebben van thalassofobie. Thalassofobie wordt beschouwd als een specifieke fobie in de natuurlijke omgeving. Deze vorm is een van de meest voorkomende soorten fobieën. Aan water gerelateerde fobieën schijnen vaker voor te komen bij vrouwen dan bij mannen.

Hoe weet je of je thalassofobie hebt?

Thalassofobie is de angst voor de diepe zee en/of oceaan. Vanwege het feit dat je de bodem niet kan zien, dat je niet weet wat er onder je leeft en dat je kan verdrinken. Ik vind het ook altijd maar knap als mensen midden op zee onbezorgd van een boot durven af te springen.

Hoe geraak je van spinnenangst af?

Een goede manier om van je angst af te komen is: de confrontatie aangaan. Dat kun je rustig opbouwen. Stap voor stap. Waarom is dat zo belangrijk: omdat het uit de weg gaan van iets waar je bang van bent, ongewild deze angst in stand houdt en vaak ook laat toenemen.

Hoe kom je aan hoogtevrees?

Hoogtevrees ontstaat onder andere wanneer je naar beneden kijkt en je tegelijkertijd afvraagt hoe het is om omlaag te vallen. Het lichaam kan heftig reageren op de combinatie van het zicht met deze gedachte. Hoogtevrees wordt een fobie als de angstgevoelens niet meer in verhouding staan tot het gevaar.

Hoe kom je van thalassofobie af?

Angsten worden over het algemeen behandeld met hypnose en/of cognitieve gedragstherapie. Angst voor water is trouwens een angst die vaker voorkomt bij mensen die ook last hebben van andere angsten. Wat hypnotherapie doet tijdens zo’n behandeling is achterhalen waarom je eigenlijk bang bent voor water of de zee.

Is er iets te doen tegen hoogtevrees?

Tips om je hoogtevrees te overwinnen

  1. Praat over je angst met vrienden of familie.
  2. Haal een zelfhulpboek over omgaan met hoogtevrees in de bib.
  3. Geef zo weinig mogelijk toe aan je angsten en ga angstaanjagende situaties niet uit de weg.
  4. Bereid je mentaal voor op je lichamelijke symptomen (trillen, hartkloppingen, zweten).

Hoe heet gaatjes fobie?

Trypofobie is een angst voor objecten met kleine gaten, zoals bijenkorven en mierenhopen, maar ook gatenpatronen in huid, vlees, hout, planten, koralen, sponzen, schimmels, gedroogde zaaddozen en honingraten. Mensen met een trypofobie hebben last van een irrationele vrees voor clusters van gaten.