Inhoudsopgave
Wat houdt de overgang precies in?
De overgang is een natuurlijke periode in het leven van een vrouw. Het is de overgang van vruchtbaar zijn naar niet meer vruchtbaar zijn. Uiteindelijk wordt u niet meer ongesteld. Vaak worden ‘overgang’ en ‘menopauze’ door elkaar gebruikt.
Wat doet progesteron in de overgang?
Progesteron zorgt ervoor dat het baarmoederslijmvlies wordt afgestoten (onttrekkingsbloeding). Als de baarmoeder is verwijderd, is progesteron niet nodig.
Wat verandert er aan je lichaam in de overgang?
Na de menopauze overheerst het mannelijke hormoon hetgeen zorgt voor een ander eetpatroon en een meer mannelijke vorm van vetopbouw en –verdeling: het vet zet zich meer af op de buik dan rond de heupen. Het postuur verandert meer van peer- naar appelvorm, de billen worden vaak wat platter en de taille is verdwenen.
Wat komt er na de Postmenopauze?
De overgang is een natuurlijk proces dat van vrouw tot vrouw verschilt. Het gehele overgangsproces, de premenopauze, de menopauze en de postmenopauze, duurt gemiddeld vijf jaar.
Wat zijn de meest voorkomende klachten bij de overgang?
Bekende overgangsklachten zijn slaapstoornissen, opvliegers en nachtelijk zweten. Er zijn nog veel andere overgangsklachten: migraine, stemmingswisselingen, slecht concentreren, prikkelbaarheid en depressiviteit, droge huid, droge ogen, vaginale klachten, seksuele veranderingen, blaasontstekingen en incontinentie.
De laatste menstruatie wordt ook wel menopauze genoemd. Voor en na de menopauze is er een periode van enkele jaren waarin de hormonen een nieuw evenwicht zoeken. Deze periode wordt de overgang, het climacterium, genoemd; de duur ervan is voor iedere vrouw verschillend.
Wat kun je verwachten in de overgang?
Dit zijn bijvoorbeeld hartkloppingen, toename van gewicht, obstipatie, gewrichtsklachten, hoofdpijn, slapeloosheid en stemmingswisselingen. Als opvliegers ontbreken worden de slapeloosheid en stemmingswisselingen mogelijk veroorzaakt door het feit dat veel vrouwen de overgang beleven als een ingrijpende periode.
Hoe lang duurt de pre overgang?
Hoe lang duurt de premenopauze? Hoe lang de premenopauze duurt, verschilt van vrouw tot vrouw. Het totale overgangsproces – de premenopauze, de menopauze en de postmenopauze – kan drie tot tien jaar duren, met een gemiddelde van vijf jaar.