Inhoudsopgave
Wat levert een muskusrat op?
Tussen de Schotse Hooglanders, de bevers en de ijsvogels van de Hoeksche Waard leeft een dier dat met zijn gegraaf een gevaar vormt voor onze dijken: de muskusrat. De muskusrat graaft uitgebreide gangenstelsels. Waterschappen willen voorkomen dat de muskusrat daarmee schade toebrengt aan dijken en andere waterkeringen.
Waarom muskusratten uitroeien?
Muskusratten zijn invasieve exoten en worden vooral bestreden vanwege de schade die ze aanrichten. Muskusratten hebben een negatieve invloed op de landschapsstructuur en biodiversiteit van moerasgebieden. Muskusratten zijn invasieve exoten en worden vooral bestreden vanwege de schade die ze aanrichten.
Wat eet de muskusrat?
De muskusrat is vooral een planteneter met een voorkeur voor waterplanten. Zo eet hij (schijn)grassen, zeggen, riet, lisdodde, bies en vlotgras. Hij eet hiervan vooral de onderste delen van de stengels en wortelstokken.
Hoe worden muskusratten gevangen?
Dat gebeurt door muskusratten te vangen. Speciaal opgeleide bestrijders doen dat op verschillende manieren: met kooien en klemmen. Omdat muskusratten vooral ’s nachts leven, letten Page 2 de bestrijders overdag op sporen die muskusratten achterlaten, zoals beschadigde oevers, vraatschade en looppaden in het riet.
Hoeveel muskusratten in Nederland?
Waar twee jaar geleden nog 53.511 muskusratten werden gevangen, zijn dat er in 2019 nog maar 50.319. Het aantal gevangen muskusratten laat al jaren een dalende lijn zien. Dit is een gevolg van grote inspanningen en een actieve vangststrategie van de waterschappen.
Hoe beverratten vangen?
Beverratten worden bestreden met kooien die de dieren levend vangen, hiermee worden regelmatig ook muskusratten gevangen. Dit is een arbeidsintensieve methode, maar de bijvangst van bevers en otters wordt zo vermeden.
Wat doet een muskusrat?
De muskusrat is een zeer goede zwemmer en duiker, waarbij hij de staart gebruikt voor de voortstuwing. Onder water kan hij zo lange afstanden afleggen. Hij is voornamelijk ’s nachts en in de schemering actief. De muskusrat leeft voornamelijk van planten, zoals zegge en paardenstaarten.
Hoeveel beverratten zijn er in Nederland?
Het aantal beverratvangsten is vorig jaar met 12 procent toegenomen. In 2020 werden 1.344 beverratten gevangen. Nederland heeft geen eigen populatie beverratten. Ruim 95 procent van de vangsten vindt plaats direct langs de grens met Duitsland.
Is de muskusrat een invasieve soort?
EU-verordening 1143/2014 De muskusrat staat sinds augustus 2017 op de Unielijst met invasieve exoten van EU- belang. Een soort die op de EU-lijst staat, mag o.a. niet meer worden verhandeld en gehouden.