Is paling eten verantwoord?

Is paling eten verantwoord?

De viswijzer adviseert om geen paling te eten. Als natuurbeschermingsorganisatie wil Natuurmonumenten de paling een gezond leefgebied bieden, waar geen vangst plaatsvindt.

Hoe plant paling zich voort?

In de natuur heeft paling een ingewikkelde levenscyclus. De vis wordt geslachtsrijp na een duizenden kilometers lange zwemtocht naar de Sargassozee, waar de dieren paren. Jonge aaltjes keren vervolgens terug naar Europa om op te groeien.

Waar komt paling oorspronkelijk vandaan?

Ze worden geboren in de Sargassozee en zwemmen daarna naar meren en rivieren in Europa. Kwekers vissen de kleintjes uit zee en kweken de vissen tot ze groot genoeg zijn voor de verkoop. Kijk hoeveel palingen hier zijn. Het zijn er echt miljoenen.

Waarom mag je geen paling eten?

Omdat de paling zich voedt met beestjes die leven op de rivierbodem zit deze vis boordevol met dioxines. Hoe ouder de paling, hoe meer dioxines. Dioxine breekt niet af en wordt opgestapeld in het vet van de aal, maar de paling gaat er zelf niet dood aan. Wie paling eet wordt ook niet meteen ziek.

Hoe paart een paling?

Een paling wordt als glasaaltje geboren in de Bermudadriehoek (Sargassozee) en drijft dan in ongeveer 3 jaar terug naar de Europese wateren. Om te paren maken de palingen de reis van 6000 kilometer weer opnieuw terug naar de Bermudadriehoek. Het paren zelf is nog nooit door iemand gezien.

Hoe moet je paling kweken?

De paling wordt gehouden in ronde kweekbassins waar 3 keer per uur al het water wordt ververst. De waterkwaliteit is een belangrijk aspect bij het kweken van goede paling. De waterkwaliteit wordt optimaal gehouden met een uitgebreid waterzuiveringssysteem, die het mogelijk maakt het water continu te hergebruiken.

Waar komt paling vandaan?

De Europese soort (Anguilla anguilla) komt voor in geheel Europa. Van het uiterste puntje van Noorwegen tot de kust van Marokko en van de Middellandse Zee, Zwarte Zee tot aan de Oostzee. In Nederland en België komt de paling in vrijwel alle oppervlaktewateren voor, mits bereikbaar voor jonge paling (glasaal).