Hoe duurzaam is een warmtepomp?

Hoe duurzaam is een warmtepomp?

Elektriciteit in plaats van gas De CO2-besparing bij een hybride warmtepomp is 35%, en dat van een volledig elektrische warmtepomp is zelfs 60%. Niet alleen is de switch van gas naar elektriciteit goed voor het milieu, maar ook voor de portemonnee. Het gas is namelijk een stuk duurder dan de elektra.

Hoe warm wordt een warmtepomp?

Een warmtepomp warmt het verwarmingswater meestal op tot 35 tot 55 graden, een cv-ketel staat meestal afgesteld op 60 tot 80 graden. Een warmtepomp werkt dus met een lagere temperatuur. Daarmee kan je huis toch snel genoeg warm worden, als je radiatoren of de vloerverwarming (je afgiftesysteem) hiervoor geschikt zijn.

Hoe heet moet tapwater zijn?

De meeste duurzame systemen leveren warmte rond 40°C. Echter warm tapwater moet minimaal 55 tot 60°C zijn. Daarom is er extra warmtebron nodig. Bij een gasloze aansluiting betekent dat bijna altijd elektrisch bijverwarmen.

Hoe werkt warm tapwater?

Basisprincipe. De hitte van het brandende gas verwarmt het cv-water. De circulatiepomp pompt het warme water door de aanvoerleiding naar de radiatoren in het huis. De radiatoren geven de warmte van het cv-water aan de lucht af waardoor de warmte zich in het vertrek verspreidt.

Waarom is een warmtepomp milieuvriendelijk?

Een warmtepomp haalt warmte uit de natuur (water, grond, lucht) en geeft die warmte af aan het verwarmingssysteem dat geïnstalleerd is in je woning. Je gebruikt dus warmte die aanwezig is in de natuur om je woning te verwarmen. Bovendien is de natuur een onuitputtelijke, hernieuwbare energiebron.

Hoeveel verbruikt een hoge temperatuur warmtepomp?

Stroomverbruik van warmtepompen

Type warmtepomp Warmte-energie voor verwarming Total strommverbruik warmtepompen (verwarming + warm water)
Geothermische warmtepomp 6 000 kWh 2 607 kWh (= 1 375 kWh + 1 212 kWh)
Water-waterwarmtepomp 6 000 kWh 2 575 kWh (= 1 363 kWh + 1 212 kWh)