Inhoudsopgave
Hoe wordt een MRI-scan gemaakt?
Het wordt ook wel magneetscan genoemd. Tijdens een MRI-scan kom je in een lange tunnel te liggen die als een grote magneet dient. Deze tunnel zendt ook radiogolven uit. De combinatie van het magnetische veld en de radiogolven wekken een reactie op in het lichaam waardoor MRI-beelden tot stand komen.
Wie heeft de MRI-scan uitgevonden?
Raymond DamadianMagnetic resonance imaging / UitvinderRaymond Vahan Damadian is een Amerikaans biofysicus van Armeense afkomst die als pionier op het gebied van magnetic resonance imaging bekend is geworden. Wikipedia
Wat mag niet mee in een MRI-scan?
GEeN METALEN VOORWERPEN Alles van metaal of materiaal waarin metaal is verwerkt, zoals sieraden, telefoons, brillen, sleutels, horloges, bankpasjes, gebitsprotheses en gehoorapparaten mogen niet in de MRI ruimte. Edelmetaal is meestal geen probleem maar kan alleen in een beperkte hoeveelheid.
Wat gebeurt er als je met metaal in de MRI gaat?
Maar metalen kunnen niet alleen het beeld verstoren, maar ook gevaarlijk zijn. Metalen kunnen zich gevaarlijk verplaatsen door het zeer sterke magnetische veld. Als patiënten inwendige metalen voorwerpen hebben, kan geen MRI-scan gedaan worden.
Hoe werkt een MRI?
Hoe werkt een MRI? Een MRI werkt met magnetische straling. Bij dit onderzoek zijn daarom zijn metalen voorwerpen zoals brillen, sieraden, piercings, beugels en metalen gebitsprotheses niet toegestaan. Je ligt tijdens het onderzoek stil op een soort tafel die in de smalle tunnel geschoven wordt.
Wat is de afkorting MRI?
De afkorting MRI staat voor magnetic resonance imaging, beeldvorming met magnetische resonantie. Grofweg valt te zeggen dat een MRI-scan een nauwkeurig beeld geeft van de volgende lichaamsonderdelen: • hersenen (functie), ruggenmerg en zenuwen
Wat is een contrastvloeistof bij een MRI scan?
De contrastvloeistof bij een MRI scan Om een nog duidelijker en concreter beeld van een afwijking te krijgen wordt bij een MRI scan gebruik gemaakt van een contrastvloeistof. Deze contrastvloeistof zorgt er voor dat bepaalde gebieden in bijvoorbeeld de hersenen beter in beeld komen.