Inhoudsopgave
Is kousenband gezond?
Kousenband is, net als andere peulvruchten, ontzettend gezond. Het bevat behoorlijk wat eiwitten, en aardig wat vezels. Het is extreem rijk aan foliumzuur, kalium, fosfor,magnesium, ijzer, en vitamine K. Daarnaast zijn ze erg rijk aan vitamine B1 en B6.
Wat voor vitamine zit er in kouseband?
Kousenband groeit aan een klimmende plant die gemakkelijk uitschiet tot 4 meter hoogte. De smaak is pittiger dan die van sperziebonen. Deze lange en gezonde peulen bevatten onder andere foliumzuur (vitamine B11), kalium en vitaminen B1 en B6.
Waar komt kouseband vandaan?
Kousenband (Vigna unguiculata subsp. sesquipedalis) is een lange peul, lijkend op een uitgerekte sperzieboon. De kousenband wordt gekweekt in tropische, Aziatische gebieden en in Zuid-Amerika. Vermoedelijk komt hij oorspronkelijk uit tropisch Afrika.
Wat doet een kousenband?
Als je als bruid het volgens deze eeuwenoude traditie wil doen, dan draag je de kousenband de hele dag. ’s Avonds haalt de bruidegom deze van je been. De ceremoniemeester verzamelt de vrijgezelle mannen bij elkaar en de bruidegom zal hen met de rug toegekeerd de kousenband over de schouder toewerpen.
Hoe lang moet je kouseband koken?
Als je de peulen gaat gebruiken, snijd je de uiteinden eraf en snijd je de kousenband in boontjes van ongeveer vier à vijf centimeter. In ongeveer 15 minuten kook je de boontjes gaar. Serveer de kousenband in combinatie met hete kip, of roerbak de boontjes met smaakmakers als knoflook, gember en spekjes.
Is kouseband een peulvrucht?
Kousenband is, net als de sperzieboon, een peulvrucht die tot de groenten wordt gerekend. De peulvrucht lijkt qua vorm veel op de sperzieboon, maar is een stuk langer en iets pittiger en voller van smaak.
Hoe kweek ik kousenband?
Kouseband kan in ons klimaat (Nederland) het beste in een kas worden gekweekt. Direct in de volle grond zaaien kan vanaf midden mei, zodra er geen kans meer is op nachtvorst en de grond al wat is opgewarmd door de zon. Bonen hebben een hekel aan koude grond.
Hoe kweek je kousenband?
Je kunt de Kouseband zaden onder glas zaaien in het eind van de maand april en het begin van de maand mei. Het is een echte warmteminnende plant, dus de temperatuur mag goed opgeschroefd worden. Uitplanten vanaf eind mei, of lekker in de kas houden voor het beste resultaat.
Hoe bereid je bevroren kouseband?
- Verhit wat olie in een pan en fruit de ui en knoflook.
- Als dit glazig is, voeg je de bevroren kousenband toe; dus niet ontdooien, anders worden de boontjes te zacht.
- Kruid dit met de masala, zout en peper, het bouillonblokje en roer dit goed om.