Inhoudsopgave
Wat te doen bij brandwonden hete thee?
Koel direct onder lauw stromend kraanwater. Dat vermindert de pijn, reinigt de wond en voorkomt dat de verbranding verder gaat. Houd de brandwond 10 tot 20 minuten onder de kraan of douche. Water tussen 15 en 30 graden Celsius is goed.
Hoe ontsmet je een brandwond?
Koel de wond minstens 10 minuten met, bij voorkeur, lauw zachtstromend water of met natte lappen. Desinfecteer en verzorg de brandwond met Betadine Zalf door deze voorzichtig op de wond te smeren. In plaats van zalf kun je ook een Betadine Desinfectiezalfgaas gebruiken.
Hoe voorkom je een brandwond?
Raak een brandwond als het kan niet aan om de kans op een infectie klein te houden. Smeer geen zalf op brandwonden. Afdekken van een droge, rode plek is niet nodig. Als de wond open is of als er blaren zijn, doe er dan tijdelijk een vet gaas op of plastic huishoudfolie. Zo kan er geen vuil bij komen.
Hoe verzorg ik kleine brandwonden?
De verzorging van kleine brandwonden in 3 stappen Stap 1. Koelen en reinigen Koel de wond minstens 10 minuten met, bij voorkeur, lauw zachtstromend water of met natte lappen. Stap 2. Desinfecteren Desinfecteer en verzorg de brandwond met Betadine Zalf door deze voorzichtig op de wond te smeren.
Wat zijn de verschillende soorten brandwonden?
Verschillende soorten brandwonden: Eerstegraads brandwonden; bij deze soort brandwond ontstaat een rode, droge, pijnlijke plek. Tweedegraads brandwonden; hierbij is sprake van een rode en pijnlijke plek, die ook vochtig is en soms ontstaan er ook blaren. Derdegraads brandwonden; De brandwond is geelwit of bruin van kleur en doet geen pijn.
Hoe behandel je een tweedegraads brandwond?
2e graads brandwond behandelen en verzorgen. Een tweedegraads brandwond is pijnlijk en kan (als het om een diepe verbranding gaat) een litteken achterlaten. Goede verzorging van de verbrande huid verlicht klachten en bevordert het herstel. Let op: Als je (zeer) ernstige brandwonden hebt opgelopen, moet je niet hier zijn.
Hoe snel hersteld een wondje?
Wij hebben het antwoord: het genezingsproces duurt bij kleine wonden meestal tussen de 24 en 72 uur. Wondgenezing bestaat uit 5 verschillende fasen. In de eerste fase, wanneer de wond ontstaat, zorgt de bloedstolling voor een tijdelijke afsluiting van de wond.