Inhoudsopgave
Waardoor wordt de zee zout?
Dat zout in het zeewater komt van rivieren die in de zee uitmonden. Voordat ze dat doen stromen ze eerst door allerlei gebergten en landschappen. Daarbij voeren ze kleine stukjes gesteente mee. Die steendeeltjes kunnen chemische verbindingen met elkaar aangaan waardoor er zout wordt gevormd.
Hoe ontstond de zee?
Ongeveer 4600 miljoen jaar geleden ontstond de aarde. Alles was toen één stuk land. Miljoenen jaren later ging het land langzaam scheuren, maar er ontstond nog geen oceaan. Toen ongeveer 2000 miljoen jaar geleden het land tussen Afrika en Zuid-Amerika ging scheuren, ontstonden er twee oceanen.
Welke zouten komen in 1 liter zeewater voor?
In 1 liter zeewater komen gemiddeld de volgende hoeveelheden zouten voor: 24 gram natriumchloride (NaCl) 5 gram magnesiumchloride (MgCl 2) 4 gram natriumsulfaat (Na 2SO 4) 0,8 gram magnesiumbromide (MgBr 2) 0,7 gram calciumchloride (CaCl 2)
Hoe hoger is het zoutgehalte van zeewater?
Zeewater is door het zout een goede elektrische geleider. Hoe hoger de temperatuur of het zoutgehalte, hoe lager de weerstand. Bij een zoutgehalte van 35‰ en een temperatuur van 15°C is de soortelijke geleidbaarheid circa 42 mS /cm.
Wat is zoute water in zeeën en oceanen?
Zeewater is het zoute water dat in zeeën en oceanen voorkomt. Ook de Oostzee is minder zout doordat er veel rivieren in uitstromen en er weinig verdamping is. Koud water bevat meer zuurstof en voedingsstoffen en daarmee meer organismes, iets wat duidelijk wordt bij de vissterfte door de onderbreking van de koude opwelling tijdens El Niño.
Wat is het hoogste zoutgehalte in de open zeeën?
De Middellandse Zee heeft ook een hoger zoutgehalte, toenemend van west naar oost, met in het oostelijk deel circa 39‰. De Rode Zee heeft met 41 tot 42‰ het hoogste zoutgehalte voor open zeeën. In enkele gesloten zeeën wijkt het zoutgehalte sterk af van dat van de open zeeën.