Waar wordt ultraviolette straling voor gebruikt?

Waar wordt ultraviolette straling voor gebruikt?

Ultraviolette (UV)-straling kent veel toepassingen op de werkvloer. Het wordt onder meer gebruikt voor de ontsmetting van lucht en oppervlakken in ziekenhuizen en wetenschappelijke laboratoria, bij lasers, voor uitharden van inkten en lakken,…

Waar zit ultraviolet in?

Zonlicht bestaat voor een deel uit ultraviolette stralen (uv-straling). Er zijn 2 typen uv-stralen die huidkanker kunnen veroorzaken: uva-straling: wolken of glas houden deze straling niet tegen en het dringt daarom diep in je huid.

Wat is een ultraviolette straling?

Ultraviolet licht of ultraviolette straling – ook wel UV-licht of black light genoemd – is elektromagnetische straling, net buiten het gebied van het spectrum dat met het menselijk oog zichtbaar is. UV-licht is te onderscheiden in UV-A, (lange golven) UV-B en UV-C (korte golven). Ultraviolette stralen komen met het zonlicht uit de zon.

Is ultraviolette straling aanwezig in de huid?

Bij een hoge uv-index is meer ultraviolette straling aanwezig dan bij een lage. Door een teveel aan ultraviolette straling (uv B) kan de huid rood kleuren of verbranden, het kan zelfs huidkanker veroorzaken. Uv A-straling veroorzaakt melanoom, de dodelijkste vorm van huidkanker.

Wat is het verschil tussen ultraviolet licht en Milieu?

In verband met de effecten van ultraviolet licht op mens en milieu wordt onderscheid gemaakt tussen uv A, uv B en uv C. Uv A is ultraviolette straling met een golflengte tussen ca. 315 en 400 nm (“lange golven”). Uv B heeft een golflengte tussen 280 en 315 nm. Uv C heeft een golflengte tussen 100 en 280 nm (“kortgolvige straling”).

Hoe werken UV C-stralen?

Uv c-stralen worden tegengehouden door de ozonlaag en bereiken de aarde dus niet. Gelukkig maar, want ze zijn bijzonder gevaarlijk voor de huid en de ogen. Hoe werken uv a-stralen? Uv a-stralen tasten de elastische vezels van de huid aan, en veroorzaken rimpels en een vroegtijdige veroudering van de huid.