Kan de temperatuur verder dalen als de moleculen meer bewegen?
De temperatuur kan niet verder dalen als de moleculen geen kinetische energie meer hebben, dus als de moleculen niet meer bewegen. Voor alle moleculen is dat het geval bij een temperatuur van -273,15 graden Celsius. Deze laagste temperatuur wordt het absolute nulpunt genoemd.
Wat is de kinetische energie van moleculen en ionen?
Moleculen en ionen zijn voortdurend in beweging en hebben daardoor kinetische energie. Bij constante temperatuur verandert de gemiddelde kinetische energie van deze deeltjes niet. Bij een temperatuurstijging neemt de gemiddelde kinetische energie toe en bij een temperatuurdaling neemt deze af.
Hoe bewegen moleculen in lucht?
Moleculen in lucht bewegen op allerlei verschillende snelheden dwars door elkaar heen: er zijn supersnelle moleculen en langzame moleculen. De gemiddelde snelheid hangt van de temperatuur af. Als het warm is bewegen de moleculen gemiddeld iets sneller dan als het koud is.
Waarom gaan moleculen heftiger bewegen?
Wanneer je water verwarmt dan gaan de moleculen heftiger bewegen. Ze knallen daarbij harder tegen hun buren aan die op hun beurt weer met méér snelheid van de eerste molecuul vandaan schieten. Hierdoor ontstaat meer ruimte tussen de moleculen dan in koude toestand het geval zou zijn. Er passen dus minder moleculen in dezelfde ruimte.
Hoe wordt de temperatuur gemeten met een thermometer?
Temperatuur wordt doorgaans gemeten met een thermometer en in België en Nederland meestal uitgedrukt in graden Celsius. Bij ver weg gelegen objecten zoals sterren en ook van aardse zeer hete voorwerpen wordt de temperatuur gemeten via het spectrum van de warmtestraling.
Wat is de temperatuur van een voorwerp?
Temperatuur is een maat voor de gemiddelde kinetische energie (bewegingsenergie) van de moleculen in een voorwerp. De temperatuur waarbij de moleculen stilstaan wordt het absolute nulpunt genoemd (-273 °C). Het verwarmen van een voorwerp betekent dus eigenlijk het sneller laten bewegen van de moleculen in die stof.