Waar is een bot uit opgebouwd?

Waar is een bot uit opgebouwd?

Een bot is gemaakt van verschillende weefsels die samenwerken: botweefsel, kraakbeen, compact bindweefsel, epithelium, vetweefsel en zenuwweef- sel. Elk individueel bot in het lichaam wordt beschouwd als een orgaan.

Waar zitten je botten?

De botten in je lichaam zorgen voor stevigheid en ook om de organen in je lichaam te beschermen. Je schedel is een soort beschermdoos voor je hersenen en je ribben beschermen de longen. De meeste botten zitten in je handen en voeten. Dit komt omdat je vingers en tenen erg beweeglijk zijn.

Waar vindt u afzetting van botweefsel plaats?

Afzetting van nieuw botweefsel vindt plaats vanuit het kraakbeen (de groeischijven) of vanuit het beenvlies. Het beenvlies bevat namelijk primitieve bindweefselcellen, die zich kunnen omvormen tot osteoblasten. Over het algemeen zorgt het kraakbeen voor de groei van de botten in de lengte, en het beenvlies voor de groei van het bot in de dikte.

Hoe ontstaat hardheid in botweefsel?

Hardheid wordt verkregen door afzetting van kalkzouten en lijmstoffen in de tussenstof van het botweefsel. Omdat door deze massieve tussenstof het botweefsel erg zwaar zou worden, zijn de meeste beenderen van binnen hol. Tussen botweefsel en kraakbeen bestaan aanzienlijke verschillen.

Hoe ontstaat het botweefsel tijdens de zwangerschap?

De vorming van botweefsel tijdens de zwangerschap Het botweefsel wordt hoofdzakelijk gevormd in de laaste 1/3 deel van de zwangerschap. Voor die tijd wordt het lichaam gesteund door een kraakbenig of membraneus voorstadium van de botten.

Wat is een beenweefsel?

Beenweefsel bestaat uit compact (corticaal) en sponsachtig (trabeculair, spongieus) beenweefsel Beenweefsel is omgeven door een bindweefselvlies (het periost). Het periost voorziet het beenweefsel van bloedvaten en bevat vele zenuwen. De bloedvaten en zenuwen dringen het compacte beenweefsel binnen en worden omringd door osteocyten.