Inhoudsopgave
Wat is het verschil tussen fluor en water?
Fluor en water: reacties, milieu- en gezondheidseffecten. Het gemiddelde fluorgehalte in zeewater ligt bij ongeveer 1-1,5 ppm, terwijl rivierwater over het algemeen slechts 0,1 ppm bevat. Bronwater kan, afhankelijk van het gesteente waar het doorheen is gestroomd, circa 0,1-40 ppm fluor bevatten.
Wat is fluor in de natuur?
Fluor is een chemisch element met symbool F en atoomnummer 9. Het behoort tot de groep van de halogenen (groep VIIa). Het element komt in monoatomische vorm niet voor in de natuur. Het vormt diatomische moleculen difluor (F 2), die wegens de hoge reactiviteit zelf ook nauwelijks in de natuur te vinden zijn.
Hoe reageert fosfor met water?
Heftiger reageert fosfor (V)chloride met water waarbij het HCl en H 3 PO 4 oftewel POCl 3 en HCl vormt. Fosfor (V)oxide reageert onder sterke opwarming met water tot fosforzuur. Figuur: Wit fosfor in water (wikipedia.de) En voorbeeld voor de hydrolyse van metaalfosfiden is het volgende: Ca 3 P 2 + 6H 2 O -> 2PH 3 + 3Ca (OH) 2.
Wat is fluor in de voeding?
Fluoride zit in tanden en botten. Fluor in pure vorm is een giftig gas. In de voeding is fluor altijd gebonden aan een andere stof, zoals natrium of calcium. Het is dan niet meer giftig en heet fluoride. Fluoride zit in vrijwel alle voedingsmiddelen en vooral in thee en zeevis.
Welke landen fluorideren het drinkwater?
Vooral in Engelssprekende landen wordt veel gefluorideerd. Australië en Ierland fluorideren vrijwel al hun drinkwater. In de Verenigde Staten drinkt twee derde van de inwoners gefluorideerd water, en in Canada twee op vijf. Van de niet-Engelssprekende landen fluorideert Chili zeventig procent van het drinkwater, en Spanje tien procent.
Hoe belandt fluoride in het grondwater?
Fluoride zit van nature in de bodem en bereikt op deze manier het grondwater. Chemische fluoride belandt via bijvoorbeeld tandpasta in het afvoerputje en de rioolwaterzuiveringsinstallatie in het oppervlaktewater. Drinkwaterbedrijven gebruiken dat grondwater en oppervlaktewater weer om drinkwater te maken.