Inhoudsopgave
Waarom steekt een brandnetel?
Brandnetels prikken om zichzelf te beschermen tegen planteneters. Aan de bladeren en stengels van de plant zitten brandharen waarin een stofje zit. Zodra je in contact komt met de plant, dan breekt er een stukje van de brandharen af en komt het stofje in je huid. Dit veroorzaakt de jeuk en rode bultjes op je huid.
Welke kant van een brandnetel prikt?
Die brandharen op de brandnetel staan schuin naar boven. Pak je een brandnetel van onderen vast dan zal de plant niet prikken.
Wat is gereedschap om te verwijderen van de brandnetel?
Er is veel gereedschap dat kan helpen met het verwijderen van de brandnetel. Een tuinklauw bijvoorbeeld. Het gereedschap wordt in de grond gestoken en rond gedraaid. Hierdoor wordt de plant mét wortelstok verwijderd. Daarnaast kan het helpen te schoffelen.
Wat is de tegenhanger van de brandnetel?
De tegenhanger van de brandnetel. Nog een handige plant die vaak op dezelfde locaties als de brandnetel groeit is de dovenetel. Dit is een plant met witte bloemen die verdacht veel op een grote brandnetel lijkt. Echter helpt deze plant juist om de jeuk van de brandnetel te bestrijden.
Hoe doe je een brandneteljeuk bestrijden?
Misschien is dit wel één van de bekendste methodes die helpt om brandneteljeuk te bestrijden. Smeer wat azijn over je huid op de plek waar je geprikt bent en het brandende gevoel zal afnemen. Je kunt dit doen door wat azijn op een wattenschijfje of -staafje te smeren, maar ook met azijn op een theedoek of keukenpapiertje kun je uit de voeten.
Wat is zuur in brandnetels?
Vaak is dit in de buurt van brandnetels, dus mocht je geprikt zijn, ga dan op zoek naar grote ovale bladeren met golvende randen. Het zuur in deze plant bestrijdt de stekende pijn van de brandnetel. Daarnaast verdunt het zuur de irriterende stoffen uit de brandnetelharen, waardoor de pijn verlicht wordt. 5.