Wat is het kernmembraan met zijn Kernporiën?
Het kernmembraan scheidt de chromosomen van het omringende cytoplasma. In het membraan bevinden zich openingen, de kernporiën, die het transport van moleculen tussen het cytoplasma en kernplasma mogelijk maken. Door de aanwezigheid van een kernenvelop ontstaat een eigen milieu binnen de celkern.
Welk Celorganel is het meest betrokken bij de mitose in dierlijke cellen?
In eukaryote cellen ligt net buiten de kernmembraan het centrosoom, een gebied waarin bij dierlijke cellen de twee centriolen liggen. Het centrosoom verdubbelt zich in het begin van de profase en de delen bewegen zich dan elk langzaam naar één kant van de kern.
Wat is de fase van de celcyclus?
Binnen een enkele celcyclus onderscheidt men globaal twee fasen: de M fase gekenmerkt door de eigenlijke chromosomale en cellulaire deling (mitose of meiose) en de M fase die de interfase is tussen twee opeenvolgende delingen. Gedurende de interfase voert de cel haar hoofdtaken uit en bereidt ze zich voor op de volgende deling.
Wat is de celcyclus?
Celcyclus. Alles wat leeft, heeft een cyclus van geboren worden, zich ontwikkelen en groeien en vervolgens sterven. Deze cyclus moemen we een levenscyclus. Cellen hebben zoals alle levende wezens op aarde ook een levenscyclus. De levenscyclus van de cellen noemen we de celcyclus. De celcyclus bestaat uit vijf delen.
Wat is de levenscyclus van de cel?
De levenscyclus van de cel bestaat uit een vijftal fasen. Deze fasen noemen we G0, G1, S, G2 of M. Wat de cel doet in de verschillende fasen van de celcyclus kan je in detail zien in de afbeelding hieronder. Als een cel in de G0-fase zit, dan doet de cel gewoon zijn werk.
Hoe lang blijft de cel in de G0-fase?
Als de omstandigheden van een cel niet goed zijn, bijvoorbeeld bij DNA-schade, of als de cel niet voldoende organellen heeft, kan de cel overgaan in een speciale fase: de G0-fase. Hoelang de cel in de G0-fase blijft kan variëren van dagen tot zelfs jaren. Tijdens de G0-fase kunnen eventuele fouten worden hersteld.