Wat waren de gevolgen van de Februaristaking?

Wat waren de gevolgen van de Februaristaking?

De Duitsers grepen hard in om de staking te beëindigen. Er vielen negen doden, 24 zwaargewonden en talloze stakers werden gevangen genomen. Na twee dagen was de staking – ook onder druk van het Amsterdamse gemeentebestuur – voorbij. De deelnemende steden kregen hoge boetes opgelegd van de Duitsers.

Wat deden de Duitsers om de staking te breken?

De Duitsers braken de staking met geweld, intimidatie en meedogenloos ingrijpen. Hierbij vielen negen doden en 24 zwaargewonden en talloze stakers werden gevangengenomen. Na twee dagen was de staking ten einde.

Hoeveel mensen deden mee aan de Februaristaking?

300.000 Amsterdammers deden mee aan de Februaristaking. Het was de eerste massale verzetsactie tegen de maatregelen van de Duitsers. In Nederland is er aan het begin van de Tweede Wereldoorlog nog geen sprake van georganiseerde jodenvervolging.

Hoe lang duurde de Februaristaking?

Twee dagen slechts duurde de Februaristaking. Maar de betekenis was én is groot. ‘Staakt, staakt, staakt! ‘ Met deze woorden riep de toen verboden Communistische Partij Nederland op 25 februari 1941 op om te staken uit protest tegen het wegvoeren van Joden uit Amsterdam.

Wat was het gevolg van de spoorwegstaking van 1944?

Hongerwinter van 1944 De bevolking kwam in de Hongerwinter terecht De staking had daarentegen ook positieve gevolgen. Het stilliggen van de spoorverbindingen hinderde de bevoorrading van de bezettingsmacht. Daarnaast liep het personeel van de NS niet langer gevaar bij geallieerde bombardementen op treinen.

Waarom was de spoorwegstaking geen succes?

Naast de toename van het aantal onderduikers betekende de staking nog een zware last voor het verzet: men kon niet langer treinen gebruiken om in het land rond te reizen. De Spoorwegstaking duurde tot het einde van de oorlog. Spoorwegstation Delft, verlaten en in onbruik sinds de spoorwegstaking.

Wat was de aanleiding voor de razzia’s in februari 1941 in Amsterdam?

De Duitse bezetter vond in de onrust die rondom de rellen en Koots dood ontstond, voldoende aanleiding om op 22 en 23 februari 1941 grote razzia’s te houden onder de Joodse bevolking in de Jodenbuurt. De razzia’s vonden plaats onder leiding van Obersturmbannführer Friedrich Knolle.