Waarom een SP katheter?
Er kunnen verschillende redenen zijn om een SPC te plaatsen: U kunt niet meer plassen (retentie). Na het plassen blijft er teveel urine achter in de blaas (residu). U verliest ongewild urine (incontinent).
Waarom is het belangrijk om bij een Suprapubisch katheter regelmatig de Balloninhoud te controleren?
Een te volle ballon geeft blaaskrampen, maar door te weinig vulling kan de katheter uit de blaas glijden. De concentratie van de urine kan de doorlaatbaarheid van de ballonwand van een siliconenkatheter beïnvloeden. Hierdoor is het mogelijk dat de katheterballon leegloopt (door diffusie).
Wanneer gebeurt het vervangen van de katheter?
Vervangen van de katheter . Het vervangen van de katheter zelf gebeurt op advies van uw arts. Meestal wordt de katheter tussen de 4 en 12 weken vervangen. Dit is afhankelijk van de soort katheter, het afvloeien van urine (mate van doorstroom) en eventuele ‘neerslag’.
Hoe schoonmaken de katheter?
Schoonmaken. Door het heen en weer schuiven van de katheter in de plasbuis kan wat afscheiding ontstaan. Hierover hoeft u zich geen zorgen te maken. U kunt dit gewoon, bijvoorbeeld met een washand, weg wassen. Maak dagelijks de ingang van de katheter schoon met lauw water. U kunt gewoon met de katheter onder de douche.
Wat gebeurt er na het inbrengen van een katheter?
In het begin kan er na het inbrengen van de katheter wat bloed in de urine zijn. Ook bij het langdurig gebruik van een katheter kan er door irritatie een spontane bloeding ontstaan. Meestal stopt dit vanzelf. Als de urine langer dan 24 uur troebel of bloederig blijft kunt u een blaasontsteking hebben. Dit geldt vaak bij een pijnlijke onderbuik
Wat is een katheter voor jouw patiënt?
Je zult een katheter moeten gebruiken dat qua formaat geschikt is voor jouw patiënt. Katheters zijn er in verschillende maten. Deze maten worden aangeduid met de eenheid charrière (1 charrière is 1/3 mm) en zijn er vanaf maat 12 (klein) tot maat 45 (groot).